KRASJI VRH (nadomestni izlet) 1773m, 09.03.2014

Vožnja iz Solkana mimo Kobarida do Drežniških Raven (770 m). Že v Solkanu smo se dogovorili da gremo do korita v Drežniških Ravnah, kjer bomo poiskali ustrezen parkirni prostor. Pot smo nadaljevali po markirani poti za Krasji vrh, nekajkrat smo presekali makadamsko cesto in tako prišli do lovske koče. Pri lovski koči smo iz kopnega prešli v sneg, kjer smo imeli tudi krajšo pavzo, da smo se ustrezno opremili. Pot smo nadaljevali proti južnim obronkom in na najlepši točki naredili daljšo pavzo za prigrizek in ogled lepot, ki so nas obdajale. Poseben pogled je bil na Kobarid iz »ptičje« perspektive. Pot smo nadaljevali po zmrznjenem snežišču do sedla, kjer so se odpri novi pogledi na Krasji vrh in na kopni greben za lažji pristop. Zopet je bilo treba narediti pavzico, da smo se odžejali in prigriznili dobrotam, ki so jih posamezniki nudili. Čakal nas je še naskok po grebenu do vrh, slabih 300 višinskih metrov. Na vrhu KRASJEGA VRHA pa samo še čudovito, prečudovite in sploh ah in oh.

Glede na opremo, smo se odločili za dve smeri sestopa. Prva skupina je sestopila po isti poti do lovske koče, namreč sneg se je že odjužil in tako ni bilo več težav. Druga skupina se je odločila za pomrzjeno snežišče in prečenje preko DEBELJAKA do lovske koče, bolj zahtevno. Zato je bil skupni dogovor, da se dobimo na planini Zaprikraj. S planine Zaprikraj smo skupaj sestopili mimo planine Zapleč in po markirani stezici proti slapu Curk, kjer nas je na poti presenetil pogled na zelo velik snežni plaz, ki smo ga morali preči. Sestop se je nadaljeval po opuščeni mulatjeri, kjer je bilo mnogo polomljenega drevja, očitno je tudi tu šla mimo huda ura. In pot nas je pripeljala naravnost do korita, kjer smo imeli parkirane avtomobile. Čudovita in lepa krožna pot.

Vreme je bilo sončno, okoli poldneva še pretoplo, tako da se je sneg odjužil in si lahko po normalki sestopal brez derez. Medtem ko so bila severna pobočja pomrzjena in je bila potrebna uporaba derez in cepina.

Fotografije in tekst: Stanislav Jablanšček