CIMA DI OMBLADET, 2255m - 22.03.2014

Vožnja iz Solkana mimo Udin, Tolmezza, Ovara, Forni Avoltri do Sigilletta (1140m), parkirali pri cerkvi v središču vasi. Startali smo ob rahlem dežju, bolj pršenje, ki se je kmalu spremenilo v posamezne snežinke. Tabla v vasi nas takoj usmeri na pot 169, in že imamo strm vzpon do izkopa marmorja (Cava di marmo 1350m). Do tu lahko gremo po serpatinasti makadamski cest, vendar je bolj zanimiva planinsko pot , ki nas vodi mimo zbiralnika vode in še malo više do znamenja ob poti, kjer se pridruži že omenjena makadamska pot. Čakalo nas je prvo prečenje hudournika, kjer smo že naleteli na uničenje poti zaradi talnega snežnega plazu. Pot se vije v levo in nas usmerja do planine Cesara Monte dei Buoi (1780m), kjer je bil na omenjeni planini en sam plaz različnih možnosti. Nad planino se usmerimo proti levi in odločim se za prehod po plazovini oz. levi strani, v smeri normalnega pristopa. Desna stran nad planino je bila cela v plazu. Po dobrih 150 višinskih metrih, bi morali zaviti proti desni in na raz, vendar kamorkoli je segel pogled je bilo videti le plazovino. Zato smo se po posvetu določili, da se držimo naravnost v vpadnici vrha CIME di OMBLADET (2255m). V tem času se je vreme sprevrglo v še toplejše in megla se je začela dvigati, tako da smo šli pod jugozahodno pobočje, dokler se ni vreme s čislo in smo videli vršne opasti in razpoke v steni. Ideja je bila da gremo na levo sedlo in nato gor, vendar nam je pot preprečila plazovina nesprejetega snega. Ocenili smo da je debelina preloma (zdrsa) več kot meter visoka.  Glede na odjužen sneg in verjetnost novih plazov, je bila sprejeta ideja za umik -sestop po isti poti nazaj. Glavno pavzo smo si naredili na makadamski poti, kjer je bil čudovit razgled na dolino in tudi na razrite plazove.

Fotografije: Marjam Vidmar, Stanislav Jablanšček

Tekst: Stanislav Jablanšček