PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

KOMNA, 14.3. - 16.3.2014

KOMNA 2014 gibanje v snežnih razmerah

Zimsko izpopolnjevanje navdušenih, začetnih pohodnikov PS PT NG v snežnih razmerah se je uresničilo.

Že prejšnje leto 2013 smo imeli v planu izlet na Komno s programom - gibanje v snežnih razmerah, ki pa nam ga je slabo vreme prekrižalo.

Leto se je hitro odvrtelo in meseca marca smo imeli spet planiran izlet na Komno. Tokrat smo dobro načrtovali in vse je šlo po planu. Sam sem skrbno preučil datum odhoda (14. 3. 2014) – takrat, ko je polna luna je vreme sigurno stabilno in lepo. Tako je tudi bilo. V petek popoldne smo se zbrali ob 15.uri na železniški postaji v Novi Gorici in se odpeljali z vlakom do Bohinjske Bistrice, kjer nas je čakal ob 17.uri  taxi.   Dva kombija sta nas odpeljala na izhodišče našega pohoda na Komno, k slapu Savica. Tam smo še enkrat temeljito pregledali vso opremo, jo razvrstili na potrebe glede nočnega pohoda ob polni luni,  višek opreme pa smo dali na tovorno žičnico. S pohodom smo začeli ob 17.30 uri še ob svitu, čez približno uro hoda nas je začela spremljati polna luna, ob kateri smo vseh 17 pohodnikov uživali do vrha in našega cilja, doma na Komni. Bilo je tako lepo, da smo si nekateri zaželeli iti še na nočni pohod, saj je bilo na vrhu vse zasneženo, da se je odsev lune  lesketal po pomrznjenem snegu. Žal smo bili vsi preveč utrujeni in smo se po dobri večerji, ki nam jo je prijazno osebje doma na Komni postreglo, odpravili spat že ob 22. uri, saj nas je čakalo zgodnje vstajanje naslednji dan.

Noč je bila kratka, ko nas je zjutraj zbudil naš inštruktor Stanislav Jablanšček in nas  spodbujal k čimprejšnjemu celodnevnemu pohodu, na katerem je naše začetnike učil gibanja z derezami in krpljami v snežnih razmerah. S pohodom smo začeli od doma na Komni, mimo Bogatinske koče in naprej proti Lanževci. Hoja je bila za nekatere začetnike kar naporna.  Tako sva bila primorana razdeliti udeležence v dve skupini. Ena skupina z vodjem Jablanščkom se je podala še naprej na Kal, drugo sem jaz odpeljal nazaj preko Bogatinskega sedla v dolino proti domu na Komni. Ko smo se vsi vrnili nazaj ob 16. uri, smo imeli enourni počitek, nato pa sva z Božotom prikazala kratek postopek oživljanja ponesrečenega in kako je treba posredovati, ko je treba nekomu nujno pomagati ter obveščati pristojne službe za reševanje. Sledila so še predavanja o opremi za zimsko gibanje, katere je vodil Jablanšček . Hitro je prišel čas za večerjo, na kateri smo si ob kozarčku pijače izmenjali veliko misli in utrinkov s pohoda. Veliko smo imeli povedati tudi  o drugih lepih izletih in dogodivščinah in tako se je hitro iztekel prvi dan .

Naslednje jutro smo se zbrali spet pred kočo ob 6.uri in krenili na pohod na mali Bogatin z njegovo okolico. Snežne razmere so bile nekoliko spremenjene kot prejšnji dan. Tako smo skoraj ves pohod vsi hodili in se gibali z derezami. Hitro je prišel čas, ki nas je preganjal v dolino in na vlak ter proti domu.

Na morem pa mimo tega, da ne bi pohvalil prav vseh: najprej našega inštruktorja Staneta, ki nas je vodil dva dni na pohodih in nam pridno delil svoje znanje o gibanju na snegu ter še naše udeležence, ki so bili tako navdušeni nad vso organizacijo izleta, tako da so si zaželeli še ponoviti tako izobraževanje.

Skratka, bilo je enkratno in upam, da nam bo uspelo še naslednje leto speljati podoben izlet.

Tekst: Ivan Trampuž

 

Petek 14.03.2014

Z vlakom do Bohinjske Bistrice in kombiji do Koče pri slapu Savica, kjer smo na tovorno žičnico odložili odvečno prtljago.Z osebno opremo smo se podali na nočni pohod do Doma na Komni, kjer smo bili zelo dobro sprejeti in večerja nam je prav teknila. Po večerji smo imeli krajšo družabnost, koliko je gneča v koči sploh omogočala. Udeleženci so dobili informacije za naslednji dan in pripravili ustrezno opremo (dereze, krplje itd.).

Sobota 15.03.2014

Glede na pogoje je padla odločitev, da začnemo šolo gibanje s hojo in uporabo derez. Tako so udeleženci že v začetku bili postavljeni na realna tla. Pravilno nastavljanje in privezovanje derez nam je vzelo kar nekaj časa. Naslednja stvar je bila uporaba lavinskega trojčka (pravilno nošnja, vklop, testiranje baterij in plazovne žolne sprejem/oddaja). Nato smo se podali po mulatjeri do koče pod Bogatinom. Glede na pogoje smo se odločili za uporabo krpelj in načini hoje z njimi. Tako smo se odpravili, da bomo naredili grebensko prečenje. Pot smo nadaljevali v smeri Vratc, vendar na primernem mestu prečili v desno in že smo imeli strmejši odcep, ki je zahteval gibanje na "prvih zobeh". Različne presnove snega so omogočale prikaz gibanja v različnih tehnikah, tako smo se povzpeli na SREDNJI VRH (1874m), in naprej po grebenu še na VRH NAD GRACIJO (1917m) ter kot glavni cilj na LANŽEVICO (2003m). Na vrhu je padla odločitev, da se po grebenu spustimo do Oslove škrbine in Malih vratc ter se povzpnemo še na KAL. Pred Oslovo škrbino smo zaradi prediranja in gaženja se razdelili v dve skupini. Lažja je začela s sestopom in se povzpela še proti Vratcam in nato sestopala po mulatjeri do Doma na Komni. Težja varianta je ostala na prvotnem načrtu, tako da se je znova povzpela na Oslovo škrbino in na NAD KRNICO (1882m) ter nadaljevala na OSOJNI KAL (1976m) ter na KAL (2001m). Sestop smo začrtali v dolino Poljanca ter po grebenčkih na Turška vratca in do planine Na Kraju ter do Doma na Komni. Popoldanski čas smo zapolnili s predavanji, kako pristopiti k ponesrečencu, o samem gibanju, o ustrezni zimski opremi in na kaj morajo biti pozorni pri nakupu opreme, sistemu treningov itd.

Nedelja 16.03.2014

Ta dan smo začeli z gibanjem brez derez do Koče pod Bogatinom, kjer smo si nadeli dereze in začeli pristop na Bogatinsko sedlo po zimski varianti po dolini Gracije. Na primernem mestu smo pripravili prikaz zaustavljanje s cepinom, ki so ga udeleženci večkrat ponovili. Zopet je bil poudarek na gibanju, s poudarkom palice, cepin in dereze. Povzpeli smo se na Bogatinsko sedlo (1804m) in po letni poti na vrh BOGATINA (1977m). Sestopili po zahodni steni na sedlo med Bogatinama, prečili pod MOHAVŠČKOM ter opravili grebenska prečenja na kotih 1763m in 1832m, poiskali ustrezen sestop v dolino Govnjača se povzpeli na GRADIČ (1637m), ter nadaljevali na IZPICO (1589m) ter do Doma na Komni. V Domu še okrepčilo ter kratek prigrizek in že se je začel sestop do Doma pri slapu Savice, kjer sta nas čakala kombija in že smo bili v Bohinjski Bistrici. Tu smo si vzeli čas, da smo praznovali rojstni dan udeleženke ter opravili analizo tridnevnega skupnega bivanja. Še prijetna vožnja z vlakom do Nove Gorice in potrditev termina za naslednje leto.

Tekst: Stanislav Jablanšček

Fotografije so prispevali: Miran Krpan, Martina Mozetič, Stanislav Jablanšček