PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Okno v Prisojniku
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Po hribčkih stare in Nove Gorice - četrtek, 10. april 2014

V  četrtek 10. aprila 2014 smo se člani Seniorskega odseka Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana zbrali na glavni avtobusni postaji v Ljubljani, kot običajno nasmejani, kljub slabi vremenski napovedi.

Z avtobusom smo se po avtocesti odpeljali proti Novi Gorici. Med vožnjo smo opazovali podrta drevesa, ki jih je prizadejal žled. V Novi Gorici so se nam pridružili seniorji Planinske skupine Nova Gorica z vodnico Marijo  Peco. Zapustili smo avtobus in pričeli naš pohod čez nekdanji mejni prehod  Rožna dolina. Z zanimanjem smo se razgledovali po opuščenem mejnem prehodu in zgradbah, ki so nekdaj služile državama Slovenije in Italije za kontrolo osebnih dokumentov in blaga.

Povzpeli smo se na Grič, na katerem kraljuje Goriški grad, obdan s parkom. Po ogledu zanimivih rastlin, dreves in zunanjosti gradu smo se spustili  nekoliko nižje, prečkali mejo Italija - Slovenija in se povzpeli do frančiškanskega samostana Kostanjevica, ki kraljuje na 143 m visokem  griču. Ob samostanu na griču se dviga cerkev Gospodovega Oznanjenja  Mariji. V pozemnih prostorih se nahaja grobnica Bourbonov, kjer je pokopan zadnji francoski kralj. V samostanu je bogata  knjižnica. Po ogledu zanimivostih smo se razgledali tudi po samostanskem vrtu, z vrtnicami burbonkami. Leta 1985 je bilo celotno območje Kostanjevice (samostan s knjižnico, cerkev in grobnica) razglašeno za umetnostni in kulturni spomenik. Tako predstavlja zaščiteno kulturno dediščino slovenskega  naroda. Pot smo nadaljevali po gozdni učni poti preko Biljenskih gričev v Vrtojbo, kjer smo zaključili izlet z dobrim kosilom.

Izlet  je  bil zanimiv iz več vidikov zgodovinskih dogodkov, ki so se v preteklosti zgodili na tem področju, poučen z bogato kulturno zgodovino,  pa tudi s težko preteklostjo za Slovence. Hvala Mariji in Borisu, ki sta nas popeljala po tej poti. Tudi vreme nam je lepo služilo s prijetno temperaturo in brez padavin.

Tekst:  Stanko Jaki

Foto: Stane Tomšič