SLAVNIK 1028m, 06.04.2014

V prijetnem nedeljskem jutru smo se zbrali na zbornem mestu v Novi Gorici in se skupaj odpeljali naprej proti Kozini, kjer so se še zadnji zaspanci prebudili ob jutranji kavi. Pot smo nadaljevali do Prešnice, kjer je eno izmed izhodišč na najvišhi vrh zaledja Slovenske Istre - Slavnik. S parkirišča na koncu vasi smo odšli po dobro označeni pot, med redkim drevjem in kraškim kamenjem našemu cilju naproti. Med potjo smo skreniili še do razgledne točke, kjer smo si v mrčastemu vremenu ogledali okoliške gričke in doline, pa tudi morje se nam je medlo prikazalo. Nadaljevali smo naprej po grmičastemu podrastju in kar kmalu smo prišli na travnati greben Slavnika. Prebujali so prvi znanilci pomladi in ljubiteljem cvetja so uhajali pogledi k mračnicam in prebujajočim se kosmatincem. Kar prehitro smo prispeli do koče, ki nam je dala zavetje pred kar mrzlim vetrom. Po okrepčilu, ko smo privlekli iz nahrbtnika svoje dobrote in se z njimi podprli za varen sestop, smo se družno odpravili še na sam vrh. V tem času se je tudi vreme malo popravilo in nam ponudila vsaj malo lepše razglede, kot smo jih imeli med potjo do vrha. Za sestop v doliko smo si izbrali strmo pot v Podgorje. V veseli druščini smo kar prehitro prispeli do Podgorja, kjer smo si na prijetnem soncu ponovno privoščili krajši počitek. Do izhodišča v Prešnici nas je pot vodili mimo travnikov in pašnikov, ki so se tudi tu prebujali s prvim spomladanskim cvetjem. Kar prehitro smo prisopihali do naših prevoznih konjičkov, ki so nas polne novih doživetij popeljali proti domu.

Tekst: Darinka Gaberščik

Fotografije: Darinka GAberščik, Martina Mozetič