VZEMI SI JO NA IZI, 12.04.2014

Vožnja iz Solkana do Sežane, kjer je bil zbor na stari avtobusni postaji. Po zboru smo odkolesarili po Kosovelovi poti (letos spomin na  KOSOVELA) do Tomaja. Ogled hiše, kjer je umrl in vzpon do Tomajske cerkve. Za pot do cerkve v Koprivi smo si zbrali delno tudi pohodniško (markirana Dutovlje-Avber) pot, med potjo ogled polja sivke in razlaga, kako je nastala sivkina pot. V Koprivi je na rojstni hiši spominska plošča pilota Josipa Križaja in poslušali smo tudi Miloševo razlago o prtonih (kolonah) in simboliki na njih. Pot smo nadaljevali po trasi vojaške železnice iz 1. svetovne vojne do Kosovelj, kjer smo prešli  na Pliskino pot in pred Pliskovico obiskali še Jamo v Doktorjevi ogradi. Iz Pliskovice smo se vrnili v okolico Dutovelj, kjer smo vozili Teranovo krožno pot in se vstavili pri vinarju Tavčarju, kjer je sledila degustacija in predavanje o vzgoji in predelavi kraških vin. Po degustaciji pa še nekaj kolesarjenja po poti Marije Terezije ter že smo se vračali proti Sežani.

Fotografije in tekst: Stanislav Jablanšček