MONTICELLO 1362m (namesto JOF UNGERINA), 05.04.2014

Vožnja iz Solkana mimo Udin in skozi Gemono do Vanzona, kjer se z organizatorjem,  glede na vreme, odločimo za rezervni cilj in se tako zapeljemo do  Muggio Udinese (Možac). Po zboru v Moggio Udinese, odkolesarimo skozi  Moggio di Sopra in po poti 421 (na kartah je označena še kot nemarkirana). Prvih 100 višinskih metrov gremo po asfaltu, sledilo je dobrih 100 višincev peščenega kolovoza, v nadaljevanju pa prekrasna pot do sedla La Forca. Do izravnave pod Monte Cesariis je bil naklon približno tak kot mulatjera mimo Hube proti Možicu. V  nadaljevanju do sedla pa lepa prečka,  malo gor malo dol. S sedla La Forca se začne pot 421 spet vzpenjati, sledi 500 višincev lepe gozdne poti. Zadnjih 50 višincev je bilo malo težavnih zaradi kamenja na poti in zaflike snega. In že smo pri kaverni in na vrhu MONTICELLO, kjer je čudoviti pogled na izhodišče in po dolini Grauzarije, Da o dobri malici sploh ne govorimo. Najbolj izkušeni gredo po grebenu, ostali se vrnemo po isti poti in dobimo se 80 metrov niže. Nato se pustimo skupaj do kapelice po isti poti, kjer se zopet najbolj izkušeni določijo za težji spust, medtem ko nas nekaj gre po že znani pristopni poti do izhodišča.

Fotografije in tekst: Stanislav Jablanšček