TRSTELJ 643m, 27.04.2014

Ob 9h smo se zbrali pri cerkvi v Kostanjevici , kot običajno odhod z 10-minutno zamudo zaradi zamude najbližjih. Prisotnih nas je bilo 12, od tega trije člani PD Ljubljana. Podali smo se v smeri razpadajočih vojašnic, ki kažejo sliko naše države in gospodarske krize ter niso v ponos pohodnikom, niti krajanom. Nadaljevali smo proti Renškemu vrhu in nato po vrhovih Lešnjaka, Stolovca in Stola na Trstelj. Kljub slabi vremenski napovedi, smo vrh dosegli v suhem vremenu, le vidljivost  je bila malo slabša. Sicer pa nas je spremljalo  prijetno  vzdušje, pogledi so nam bežali po prebujajoči se pomladi, narcisah, ljubljanskim prijateljem pa smo pomagali nabrati šopek divjih špargljev. Z vrha smo se odpravili v Stjenkovo kočo na Trstelju, kjer smo skupaj s še 7 člani, ki so nas pričakali na vrhu, poskusili dobrote – šempasko  salamo in potico Kolenčevih in kraški salam od Božota.  Na žalost na prireditvenem prostoru ni bilo nobenega kulturnega programa, za kar se  lahko zahvalimo našim strankarskim zdraham s predsednikom države in našo vlado na čelu. Zato smo zapustili prireditveni prostor predčasno in se napotili k meni v Kostanjevico. Tam smo ob skromni zakuski in kozarcu domačega vina nadaljevali v izrednem vzdušju ob pesmi in harmoniki našega planinca Božota. Kljub dežju, smo vztrajali do noči, malo zunaj, malo v kleti. Z nočjo smo odšli vsak na svoj dom v upanju, da se bodo stvari popravile in bomo ta praznik primerno praznovali tudi v naslednjem letu.

Tekst: Leon Ličen

Fotografije: Martina Mozetič