ČADRG Z NADZORNIKOM TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA - nedelja, 1. junij 2014

Z načelnico odseka za varstvo narave Martino Šuštar Marn in z vodnikoma PS PT Nova Gorica Darinko Gabrščik in Ivanom Brovčem se nam je obetal lep nedeljski etno-naravoslovni izlet v eno lepših slovenskih vasi, v ekološko vas Čadrg nad Tolminom.

Iz Ljubljane smo se odpeljali z jutranjim dežjem, vendar z upanjem na lepše nadaljevanje dneva. Preko Logatca, Godoviča in Idrije smo priovinkarili do Mosta na Soči in naprej do Tolmina.

V Zatolminu, pri Tolminskih koritih, ki ležijo 180 m nad morjem in predstavljajo najnižjo točko Triglavskega narodnega parka (TNP), smo začeli naš pohod. Pot nas je vodila čez Hudičev most nad sotesko Tolminke mimo Dantejeve (Zadlaške) jame do zaselka na Lazu, kjer se čez cesto gledata razpokana hiša, ki še komaj stoji skupaj in obnovljeno domovanje z lepo urejeno okolico in prijaznimi domačini. Od tu se nam je odprl lep razgled na Tolminsko kotlino s Kozlovim robom na desni in iz 1. svetovne vojne znanimi Mengorami na levi.

Do vasi Čadrg smo sledili cesti, ki so jo zgradili domačini v veliki meri sami s prostovoljnim delom. Vas je razpotegnjena po razgledni polici nad sotesko Tolminke, na višini okoli 700 m, pod strmimi gorskimi pobočji. Prebivalci se ukvarjajo z ekološkim pridelovanjem hrane, vzrejo goveda, izdelavo sirarske (albuminske) skute in sira vrste Tolminc. Znana je po komuni don Pierina, v kateri se zdravijo odvisniki, in po ekoloških kmetijah, ki sobivajo s parkom TNP.

Pridružila sta se nam domačina, gospod Ludvik Janež, domači »turistični vodnik« in ljudski pripovednik, član folklorne skupine Razor, poln iskrivih domislic, in gospod Gorazd Kutin, nadzornik v TNP-ju, ki sta nam imela veliko povedati o teh krajih. Vas je že na taki višini, da vodijo živino DOL v planino na pašo. V vasi poznajo kar 27 starih sort hrušk, najstarejše hruške imajo svoja domača imena. Skozi vas smo se sprehodili do razgledne točke ŽLEJŽN, občasno prireditvenega prostora, kjer se zbirajo mladi. Ti so s svojimi rezbarijami v lesu dali prostoru svojevrsten pečat. Od tu so se nam odprli čudoviti razgledi na hribe nasproti: Vodilj vrh, Mrzli vrh, Visoč vrh s planinami zanimivih imen, kot so Pretovč, Medrje, Laška seč, Črča, Sleme. Zagledali smo se v ostenja Rdečega roba, Mahavščka (Velikega Bogatina), planini Polog in Prodi, v Javorco s cerkvijo Sv. Duha iz 1. svetovne vojne. Po ogledu ostankov »frnaže« (peči za žganje apna) smo se odpravili v nakup sira in skute, pa doživeli presenečenje - sir nam je prodajal Jani Kutin, »tolminski puntar« iz dueta Bakalina, ki poje pesem Banda kravatarska, gotovo ste ga že slišali.

V dolino smo se vračali po krožni poti, iz vasi smo se spustili do Tolminke, jo prečili po visečem mostu in se po cesti, ki vodi do Javorce in do planine Polog, vrnili mimo cerkve Sv. Petra nazaj do izhodišča pri Tolminskih koritih. Ko smo zadovoljili kruleče želodčke z dobrim ričetom in s Kobariškimi štruklji ter se začeli odpravljati proti domu, nas je na parkirišču zopet presenetil gospod Ludvik, ki je takrat zaključil svoj folklorni nastop v Tolminu.

Besedilo in fotografije: Marjan Ogrin

VEČ: http://www.pdrustvo-ptlj.si/?tip=odsek&odsek_id=5&pod=galerije&id=409