MARMOLADA - PUNTA ROCCA 3342m, 25.05.2014

Zbrali smo se kot že vsako leto v zgodnjem jutru ob 2,00 uri na mejnem prehodu Vrtojba ob lepi polni luni, zvezdami in čisto jasnem nebu. Naložili smo vso potrebno zimsko opremo, smuči, krplje, dereze in še ostalo ter se podali na pot po AC do Portoguara in naprej do Beluna po dolini Kadore in naprej do našega izhodišča ob jezu pod panoramsko žičnico na Marmelado. Tja smo prispeli ob 5,15 uri se na hitro opremili in podali po lepo zasneženem smučišču. Razmere za hojo so bile zelo ugodne zato sem se odločil, da gremo na najvišji vrh Punta Penije 3343m. Razdelili smo se na dve skupini 6 turnih smučarje in 10 pohodnikov. Napredovali smo sprva kar hitro nato pa smo morali prečkati strmo plazišče in se je hoja nekoliko v hudi strmini upočasnila. Nismo se dali in smo nadaljevali kar korajžno saj smo že kmalu pod vrhom pridružili še eni skupini naših prijateljev turnih smučarjev. Po štirih urah vzpona smo dosegli naš vrh Marmolade kateri je bil za kratek čas ovit v meglo a se nam je tudi pokazal sonček, da smo se lahko poslikali in si na hitro pogledali nižje vrhove Dolomitov  kot najbližji Picbue v daljavi Tofane in Monte Kristalo pa še druge lepe vrhove ki jih ne manjka v Dolomitih. Temperature na vrhu so bile zelo ugodne okrog  ničle. Po mali malici smo se začeli kar hitro spuščati v dolino in kar v treh urah smo se spet vrnili na naše izhodišče na katerem so nam naši turni smučarji,  ker so bili hitrejši pripravili pravi piknik z domačimi salami in raznimi drugimi jedmi. Skratka tudi tale izlet je bil enkraten in še ga bomo ponovili.

Družimo se še tako skupaj , da nam bo vedno lepo v hribih. SREČNO do naslednjič.

Tekst: Ivan Trampuž

Fotografije Miran Krpan