MONTAŽ 2753m, 20.07.2014

Za vzpon  s planine Pecol so se vodniki odločili zaradi obilice snega na severni strani. Smer običajnega dostopa poteka sprva po travnatih pobočjih in traja skoraj dve uri do sedla Forca dei disteis. Tam so žal umanjkali običajni kapitalno rogati domorodci, kljub temu smo bili  ves čas pod budnim očesom ženske populacije s simpatičnimi mladički, pa tudi opozorilni žvižgi malih kosmatincev so često doneli v zraku. Prečenje melišča pred vstopom v steno je še v snegu a prečenje ne predstavlja nobenega problema. Zahtevneje je snežišče pred vstopom v zavarovani del, kjer brez cepina in derez ni pametno poizkušati z vzponom še manj pa s spustom. Višje ni snega nikjer več, in po skoraj 4h urah pozvoniš na spominski zvonček. Vedno je lepo tam gor, če je družba dobra je še lepše, pa čeprav razgledi niso najboljši, kakor je bil primer včeraj, saj so se v južni smeri kmalu po prihodu na vrh začele kopičiti meglice.

Tekst: Miran Krpan

Fotografije: Ingrid Peršolja, Martina Mozetič, Miran Krpan