MONTE CAPOLAGO 2540m, 05.10.2014

Glede na naše sposobnosti smo se takoj razvrstili v dve skupini. Eno je peljal Hmeljak krog jezera, drugo pa jaz - Peršolja na vrh. Tako da smo imeli malo skupne poti. Hitrejša  skupina je takoj povlekla v breg in v uri in pol prišla pod goro. Tam smo si nadeli pasove in čelade in se takj zagrizli v gruščast žleb. Iz žleba se je vseskozi strmo nadaljevalo po travnatih bregovih in strmih žlebovih in meliščastih prodovih ... Tudi najtežji del poti – špičasti greben nas ni zaustavil. Pravilno sem izbrala zaporedje udeležencev. Vsak boljši je skrbel za šibkejši člen. Tako smo bili vsi skupaj močni in kljub pobudam, da z Alešom nosiva vrvi in vso opremo, ki naj bo rabljena, je le-ta ostala v nahrbtniku. Žal se nam je na polovici poti pridružila megla in nam vzela čudovite poglede. Ma, kot je rekla Mojca – pa dajmo si jih zamišljati, saj ponovitve te gore ne bo. (vsaj ne z mano). V štirih urah (HURA) smo bili vsi na vrhu. Pot navzdol pa je bila še bolj zahtevna. Nekateri so jo z lahko opravili. Otali pa smo previdno, zato pa tudi počasneje prebredli vse žlebe in poličke in ovinke in zajede in prepade in grebene in spuste in trave in....in tako vse do pod gore. Tam smo ugotovili, po dveh urah skoncentriranega spusta, da jezero obiščeno ob naslednji priliki. Do avtomobilov smo rabili še uro in pol. Po dobrem kapučinu in še boljši pivi smo se usedli v naša vozila in glej ga zlomka, pričelo je deževati.

Vsi, polni vtisov s poti (ki ni bila lahka) smo se vso pot pogovarjali in uživali v preostanku dneva na poti domov.

Na taki turi res pozabiš na vse. Vsak korak je izziv. Mora biti narejen premišljeno. Vsak korak je zahteven. Posebje pa še na to goro. Zato pa ti da gora ogromno. Domov prideš pol energije. Dobre energije, ki traja vsaj tja do naslednjega vikenda.

Fotografije: Ksenija Vogrinc in Miran Krpan