PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Dom je ZAPRT

Po tematski poti »NA SVOJI ZEMLJI« - sobota, 4 oktober 2014

Izlet, v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljane, sta sofinancirali MESTNA OBČINA LJUBLJANA in FUNDACIJA ZA ŠPORT

V soboto,  4. oktobra 2014 smo se člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana, pod vodstvom Martine, načelnice Odseka za varstvo narave, skupaj z našo Planinsko skupino iz Nove Gorice odpravili na tematsko pot po Baški grapi, kjer so snemali film »Na svoji zemlji«.

To je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film. Gre za vojni film, posnet v črno-beli tehniki v letih 1947 in 1948. V okviru podjetja Triglav film ga je režiral France Štiglic, prvič pa so ga predvajali 21. novembra 1948. Filmska zgodba je zvesta zgodovinskim dejstvom, dogaja se na Primorskem v zadnjih dveh letih osvobodilnega boja. Prebivalci tipične primorske vasi so naprej trpeli italijansko okupacijo in kasneje še nemško. Zanje je odpor priložnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Film je hkrati vojni film o partizanskem boju in tudi film, ki pokaže vas in njene prebivalce. V filmu nastopajo naturščiki in slovenski gledališki igralci, za katere je bil to prvi nastop v filmu.

Iz Ljubljane nas je popeljal avtobus mimo Škofje loke, preko Petrovega Brda do Podbrda in naprej do Grahovega ob Bači, kjer nas je pričakala vedno nasmejana Darinka. Nagnetli smo se v Dom krajanov, kjer se je vse skupaj začelo zelo doživeto s Kajuhovo »Samo milijon nas je«.

Tematska pot »Na svoji zemlji« simbolično vrača film v Baško grapo, nanj se navezuje s sedmimi informativnimi točkami na poti, poimenovanimi po dogajanju v filmu:

  • Kapitulacija! Dol s fašisti!
  • Ali jo poznaš, ptičico, a?
  • Prižgi, prižgi!
  • Stane, glej jo, našo Grapo!
  • O, moj Jezus!
  • Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji.
  • Na svoji zemlji bom svoj gospod.

Do prvih dveh točk ni bilo daleč, prva je takoj pred dvorano Krajevne skupnosti, tu je bilo posneto veselje ob kapitulaciji Italije, druga je sredi vasi »na klancu«, po katerem pridejo belogardisti z ujeto partizanko Tildico. Vsako dogajanje iz filma je popisano z informativno tablo, v večini od njih je napravljena odprtina, skozi katero je mogoče videti pogled kamere na filmsko dogajanje.

Pot nadaljujemo mimo cerkve sv. Ane do mesta snemanja prizora miniranja železniškega mostu, dalje preko reke Bače pod sam Logarjev most, kjer smo deležni obširnih pojasnil o zgodovinskih dogajanjih v teh krajih, kot tudi o snemanju filma. Po pobočju Spodnjega Bukovega se vzpnemo precej visoko proti vasi Zakojca do točke, kjer so bili posneti uvodni kadri: Stane, glej jo, našo Grapo!  Po drugi poti se spustimo zopet do Bače in se po njenem desnem bregu povzpnemo v vas Koritnica, kjer sta bila posneta naslednja prizora: V klancu se ob miniranju mostu zvrne po stopnicah gostilničar O, moj Jezus!, v središču vasi pa znameniti Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji. To je dogajanje, ko nemški vojaki odpeljejo štiri domačine na streljanje. Ta prizor smo poskusili čim bolj istovetno odigrati tudi prostovoljci iz pohodniške skupine. Organizatorka pohoda je povabila na pogovor gospo Marico, ki je v živo obudila spomine na dogajanja ob snemanju filma.

Dogajanje tega dne smo zaključili pod šotorom ob igrišču, kjer smo napolnili lačne želodce, najbolj zagnani so tudi zaplesali, srečnim izžrebancem so bile podeljene simbolične nagrade. Sledilo je še skupinsko slikanje pred spomenikom, posvečenim snemanju filma, in vrnitev z avtobusom preko ovinkov na Petrovem Brdu proti domu.

Marjan Ogrin

Oglejte si tudi opis Darinke Gaberščik: http://www.pdrustvo-ptlj.si/?tip=odsek&odsek_id=5&pod=galerije&id=434