Dom je ODPRT

Delovna akcija Odseka za planinske poti in Odseka za varstvo narave - 12. 4. 2014

V soboto, 12. april 2014, sta v skladu z letnim programom sta Odsek za planinske poti in Odsek za varstvo narave izvedla dve akciji vzdrževanja planinskih poti v okolici Ljubljane, za katere skrbi PD Pošte in Telekoma Ljubljana. Na vseh poteh je bilo precej poškodb in podrtega drevja zaradi februarskega žledoloma, zato tokrat ni šlo brez motorne žage, ki jo je v ta namen kupilo društvo, delno pa sofinancirala Planinska zveza Slovenije.

V prvi skupini, pod vodstvom načelnika OPP Mitje Štajduharja, je bilo 7 udeležencev. Pregledali in očistili so planinske poti Podutik - Topol (Katarina) in Gabrje - Topol. Opravili so 40 ur prostovoljnega dela.

Druga skupina, pod vodstvom Martine Šuštar Marn, je štela 6 udeležencev. Odpravili smo se na čiščenje poti Smrjene - Želimlje - Kurešček. Prvi odsek poti, ki se spušča od glavne ceste Ljubljana - Kočevje proti Želimljam, je bil težko prehoden zaradi številnih podrtih dreves. Tu ni mogla ekipa narediti kaj več, kot z ročno žago in sekiro izkrčiti prehod skozi gosto vejevje podrtih dreves, odstranjevanje ležečih debel pa prepustiti lastnikom gozda.

V nadaljevanju poti, ki se vzpenja iz Želimelj proti Rogatcu je bilo še huje, saj nekdanje markirane poti ni bilo več. Zato smo sklenili našo pot preusmeriti na gozdno cesto, ki se v zgornjem delu priključi na markirano pot. Ta cestni odsek bo potrebno na novo označiti z markacijami.

Naprej do Rogatca nad Želimljami je bila pot večinoma prehodna, od naselja naprej do odcepa proti Kureščku pa je itak speljana po asfaltirani cesti. Spotoma smo še večkrat naleteli na posledice žledoloma, vendar je bilo naprej proti vrhu vse manj podrtega drevja.

Po postanku v Domu na Kureščku smo se vrnili v Želimlje, kjer so se domačini ravnokar lotili odstranjevanja podrtih debel z naše poti, tako, da bi lahko tudi njih prišteli k naši delovni ekipi, ki je opravila 36 prostovoljnih ur.

Stane Tomšič