KRAS KOLESARJENJE, 19.04.2015 s PD PT Celje

Iz Solkana smo se z avti zapeljali do Coljave, kjer smo se dobili s Celjani in popili kavico ali čaj ter še malo ostalih dobrot.

Že je bil skupinski start s kolesi po stari železniški trasi do Skopega, kjer smo si ogledali lokev (kal). Odkolovratili smo se v Krajno vas in do Pliskovice, kjer smo si ogledali Hostel Pliska in dobili kratke informacije o nastanku in delovanju hostla.

Ogled še znamenite lipe ob cerkvi in stare šole in že smo imeli v mislih naslednji postanek v Velikem Dolu, kjer smo spoznali tipičen kraški hram in "njegovo vsebino".

Vsebina nam je dala moči da smo prevozili razdaljo do nove makadamske poti, malo pred Gorjanskim, kjer smo zopet preizkusili našo tehniko vožnje do Mavhinj. Nato pa po asfaltu na razgledno točko nad Porto Piccolo ter po stari cesti v sesljanski zaliv, kjer je bil daljši postanek in malica.

Peš smo se odpravili skozi turistično naselje Porto Piccolo in se povzpeli na planoto (Sesljan) in po znani poti do Mavhinj ter nato skozi Prečnik v Gorjansko in naprej v Komen, kjer smo zopet šli po makadamski cesti skozi Divče do cerkvice Marije Obršljanske ter se spustili ob vinogradih Vina Kras na staro železniško traso in po njej v Coljavo.

Na kmečkem turizmu je bil obvezni after, da smo si izmenjali vtise.

Tekst: Stanislav Jablanšček

Fotografije: Dejan Marc, Marjan Vidmar, Stanislav Jablanšček