48. srečanje planincev Pošte in Telekoma Slovenije - nedelja, 14. junij 2015

Tradicionalno 48. srečanje planincev Pošte in Telekoma Slovenije je organiziralo PD Pošte in Telekoma Maribor, pri svojem Poštarskem domu pod Plešivcem.
Poštarski dom pod Plešivcem na Zgornjih Selah na višini 805 metrov, ki je 12. junija letos dopolnil častitljivih 60 let, je ena od planinskih postojank ob poti najpomembnejše slovenske planinske poti številka 1, ki poteka od Maribora do Ankarana. Dom stoji na Selah, na sončni jasi ob robu gozda pod Ravnjakovim vrhom, na vzhodnem pobočju Kozjega hrbta (1096 m ), vzhodne rame Uršlje gore ali Plešivca (1699 m). Dom je stalno odprt. V treh gostinskih prostorih je sto sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 40 sedežev, po potrebi več; v desetih sobah je 30 postelj, na skupnem ležišču pa osem ležišč; WC in umivalnici s toplo in mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; centralno ogrevanje, telefon, TV s satelitskimi programi. Oskrbnica doma je Marija Javornik z možem, sedanji gospodar doma pa je Jure Čevnik iz Slovenj Gradca.

Program srečanja:

VOŽNJA: Z avtobusom smo se odpeljali mimo Kotelj do Ivarčkega jezera.

HOJA: Med 9. in 10. uro smo se odpravili mimo jezera po makadamski cesti skozi gozd po poti, ki vseskozi poteka v prijetnem zavetju koroških gozdov. V nadaljevanju se pot malo dvigne in nas pripelje iz gozda, kjer se odpre razgled proti Košenjaku na severu in vse do Pohorja na vzhodu. Pri kmetiji Šuler smo zavili desno proti Turistični kmetiji Ravnjak, prečkali dvorišče in že po dobrih petih minutah prispeli do Poštarskega doma pod Plešivcem. Celotno pot smo z lahko hojo prehodili v uri in pol.

Ob 12.00: Začetek uradnega dela srečanja s pozdravnimi nagovori in kulturnim programom.

Ob 13.00: Topla malica in planinsko druženje ob glasbi.

Okoli 16. ure povratek po isti poti do avtobusa in vožnja v Ljubljano.

Prireditev je obogatil moški pevski zbor KUD Pošta Maribor, otroci OŠ Sele-Vrhe pa so jo popestrili z zanimivim folklornim nastopom.
Poleg predsednika PD PT Maribor Vlada Zemljiča so se pred mikrofonom zvrstili tudi Jože Strelec, v imenu Pošte Slovenije, Matej Pšeničnik v imenu PD PT Celje in Zdenka Gorenc v imenu PD PT Ljubljana.
V imenu nekdanjih graditeljev Poštarskega doma pod Plešivcem je spregovoril Franc Pačnik in opisal prizadevno delo graditeljev tega objekta pred 60 leti.
Po uradnem delu je sledila okusna malica, pa tudi zabava z glasbo in plesom. Nekaj skupin se je odpravilo na krajše izlete po bližnjih gozdovih. Popoldne pa je z nevihto in nalivom narava pokazala, kdo ima zadnjo besedo.
Prijetnega planinskega srečanja se je udeležilo prek 170 planink in planincev iz PD PT Celje, PD PT Maribor, PD PT Ljubljana in Društva prijateljev Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije.

Besedilo: Bruno Fras
Foto: Danilo Cej