PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Dom je ZAPRT

Po Poti Triglavske Bistrice - nedelja, 19. julij 2015

Pot Triglavske Bistrice v dolini Vrata je naravoslovna učna pot od meje osrednjega območja Triglavskega narodnega parka mimo slapa Peričnik, mimo Galerij do amfiteatralnega zatrepa Vrat.
Večinoma poteka po poteh vzdolž Triglavske Bistrice, le deloma po cesti do Aljaževega doma.
V celoti je dolga 10 km, z obiskom Peričnika hoja traja kakšne 3 ure.
 

Visoke temperature, ki so bile v letošnjem poletju stalnica, nas niso odvrnile od priprave naravovarstvenega izleta k vodnim virom v bližini Triglava. Tako smo se v nedeljo, 19. julija 2015 (napovedane izjemno visoke temperature) podali na pot Triglavske Bistrice.

Posebni avtobus nas je pripeljal do izhodišča, kjer se prične osrednje območje Triglavskega narodnega parka (TNP). Od izhodišča Pri Rosu smo večino časa hodili po stezah ob Triglavski Bistrici in uživali v hladu jutra. Kljub temu, da je celotna pot označena z značilnimi informacijskimi stebrički TNP, na informacijskih točkah pa so pojasnjevalne table, smo bili med potjo pozorni na vse posebnosti rastlinstva, živalstva in drugih zanimivosti ob poti. Pot, ki poteka pretežno ob Triglavski Bistrici je dolga okoli 10 km in nam je vzela z vsemi postanki približno 4 ure časa. Zaradi uničenih oz. slabih prehodov ob sami reki (posledica neurij in poplav, ki so divjale pred leti) smo nekaj kilometrov prehodili tudi po cesti, ki pelje do parkirišča v dolini Vrat.

Prvi postanek smo si privoščili v Koči pri slapu Peričnik. Pri tej koči smo si poleg odmora vzeli čas za neposredni ogled večjega slapu. Uživali smo ob pršenju vode čez skalni skok, prisluhnili glasnemu šumenju in se čudili barviti mavrici, ki nastaja ob tem.

Našo pot smo nadaljevali proti Galerijam (Lopam) in si ogledali značilne lože in spodmole, ki so nastali kot posledica različne odpornosti kamenin (apnencev in dolomitov) na vodno delovanje Triglavske Bistrice.

Zatem se je naša naravoslovna pot nadaljevala proti Aljaževemu domu v Vratih. Med potjo smo postali zaradi naravne posebnosti: rastja in lepote grbinastih travnikov. Pri Aljaževem domu smo si privoščili okrepčilo in se ozrli proti mogočnim vrhovom. Odšli smo še do zatrepa doline Vrat, kjer smo si ob vodnikovi razlagi ogledali številne smeri v Severni triglavski steni.

Tekst: Martina Šuštar Marn

Fotografije: Marjan Ogrin