PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

BIZELJSKO, 29.11.2015

Zaključni izlet PS PT Nova Gorica na Bizeljsko. Zbrali  smo se 29.11.2015, včasih je bil to državni praznik - dan republike, ob 7. uri pred Pošto v Novi Gorici v kar lepem številu, 27 planincev.

Z avtobusom smo se odpeljali do Brežic, kjer nas je čakala in prijazno sprejela ga. Sonja Klemenčič, turistična vodička za Bizeljsko. Odpeljala se je z nami in nas med vožnjo seznanila z nekaj splošnimi informacijami o Bizeljskem in o poteku našega izleta. Najprej smo se odpeljali na ogled gradu Pišece, nato pa v zanimivo vinsko klet, repnico Najger, ki je izkopana na roke in sega do 20 m v podzemlje. V kleti je bil čas za prvo malico, domače mesne dobrote, sir in pokušina raznih vin iz te kleti. Nadaljevali smo z pohodom do cerkvice Sv. Vida in ogledom Slomškove sobe. Bizeljski kaplan nas je povabil v svojo klet na kozarček ali tudi več modre frankinje, kjer smo skupaj zapeli  "En hribček bom kupil, bom trte sadil", ki jo je napisal Slomšek. Ob žlahtni kapljici se je prijetno vzdušje dvignilo in časa za pozno kosilo je ostalo še malo. V gostilni Kocjan smo se zato bolj na hitro okrepčali z bogračem in ajdovim kolačem, kajti čakala nas je še precej dolga vožnja do doma.

Naj na koncu poudarim še to: namen končnega izleta z avtobusnim prevozom je bil, da nas gre čim več, da se družimo in se skupaj imamo lepo. Hkrati  bi se rad zahvalil vsem, ki ste se izleta udeležili, pa tudi tistim, ki ste nameravali, pa vam je bolezen prekrižala načrte. Družimo se skupaj na izletih, kjer nam je všeč , da bo naša skupina še dolgo živela .

Besedilo: Ivan Trampuž

Fotografije: Ingrid Peršolja