Dom je ODPRT

S Pustom po Koprskem - nedelja, 7. februar 2016

Tradicionalni pohod s Pustom po koprskem zaledju je bil tokrat popestren s pustnimi krofi. Vodnik je udeležence presenetil in jim med jutranjo vožnjo do izhodišča delil slastne krofe. Vožnja do Gračišča je hitro minila. V bližini nas je pričakal stari znanec, lokalni vodnik Branko Bratož - Ježek. Popeljal nas je skozi vas, mimo stare murve, ki je ponosno iztegovala gole veje nad ozko pot. Poleti je zagotovo krasno biti v njeni senci. Pri drevesu smo se razdelili v dve skupini. Ena se je podala z Ježkom po daljši strmi poti v smeri Hrastovelj, druga skupina pa se je s Stanetom napotila po krajši poti na Lačno (451 m).

Ježek je med potjo z nami delil delček svojega zaklada. Povedal nam je za težake - fante, ki so gradili železnico in jo kasneje vzdrževali ter odstranjevali podrast, da iskre iz mimo vozečih vlakov ne bi zanetile požara. Nad Hrastovljami nam je razlagal kako so se vaščani bricali - z zvonjenjem klicali na posvet vaščanov - komune. Da so imeli jasno razmejene naloge v družbi in da jim je pomen skupne dobrine bil zelo jasen. Na primeru skupnih logov - gozdov je pojasnil, da je neodgovorni posameznik skupnosti plačal kazen za škodo, ki jo je povzročil ali če se ni udeležil obveznih javnih del. Župan je skrbel za skupne interese, gvardjan pa za izvajanje  dogovorjenega in kaznovanje tistih, ki se niso držali sklepov vaških starešin. V Hrastovljah je tudi cerkev svete Trojice z znano fresko "Mrtvaški ples".

Pot smo nadaljevali na Lačno in naprej proti Lisičjemu gradu - veliki jami, v kateri so se med II. svetovno vojno pred prisilno mobilizacijo skrivali domačini. Hojo smo, nekoliko mokri od dežja, končali v Gračišču, v domači gostilni Ražman.

Skupaj smo se odpeljali v Koper, kjer nas je v Pivnici in restavraciji Emonec že čakal naš "hišni" muzikant Janez. Po slastnem kosilu so na vrsto prišle maske. Pestrost idej in slikovitost izvedbe ne pozna meja in negira posameznikova leta. Prav vse maske so prejele priložnostna darila. Krasno smo se imeli, plesali in se obilno smejali.

Čas odhoda je grobo prekinil prijetno druženje in ... naslednje leto bomo morda ponovili, v upanju, da se nam pridružijo tudi tisti manj igrivi, ki so "odrasli in se postarali" ter pozabili biti otroci v srcu.

Besedilo: Jožef Tišlarič

Foto:       Stane Tomšič in Jožef Tišlarič