Zbor varuhov gorske narave PZS 2016 - sobota, 27. februar 2016

V soboto, 27.02.2016 sem se s pooblastilom Odseka za Varstvo narave PD PT Ljubljana udeležila Zbora varuhov gorske narave Planinske zveze Slovenije, v Škofji Loki. V dopoldanskem času se je odvijalo licenčno izpopolnjevanje. Po kosilu in uvodnem nagovoru Irene Mrak smo se najprej odpravili pod vodstvom varuhinje in domačinke Marte na ogled starega dela Škofje Loke, ki ima zelo bogato zgodovino. Po končanem ogledu pa se je pričel uradni del zbora. Udeležba na zboru je bila 43%. Po uradnem delu se je razvila debata, predvsem na zahteve po izgradnjah športnih ferat, za katere se varuhi narave ne strinjajo, da bi se gradile v visokogorju, ne nasprotuje pa se gradnja na območjih gozdne meje, kjer so že degradirana območja in ne bi prišlo do poslabšanja. Izpostavil se je tudi problem vožnje s štirikolesniki v naravi, predvsem na območju Pohorja. Potekajo tudi aktivnosti za dvonamensko rabo poti s katero se bo točno določilo območja, ker bodo lahko vozili tudi gorski kolesarji. Izpostavila se je preobremenjenost turistov v ožjem območju TNP. Podan je bil predlog, da bi se enkrat letno srečali varuhi gorske narave na skupnem druženju. Gorski stražarji so izrazili željo, da se uredi razmerje med varuhi gorske narave in gorskimi stražarji. Na zboru je bil prisoten tudi predsednik PZS Bojan Rotovnik. Pred zaključkom so bila podeljena priznanja dr. Angele Piskernik. Med letošnjimi dobitniki priznanja je tudi dolgoletni član našega društva Drago Cenčič.

Fotografije in besedilo: Darinka Gaberščik

Več lahko preberete v povezavi: http://www.pzs.si/novice.php?pid=10814