PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija

Medvednica - srečanje s PD HPT Sljeme Zagreb - nedelja, 22. maj 2016

Planinska pot po Medvednici - Srečanje s PD HPiHT Sljeme Zagreb.

Tradicija vsakoletnih srečanj dveh planinskih društev, PD HPiHT Sljeme Zagreb in PD PT Ljubljana, traja že dolga desetletja. Lani je naš Odsek za varstvo narave popeljal hrvaške planinske prijatelje po Kozjanskem krajinskem parku. Letos pa so nas oni povabili na pohod po Planinski poti po Medvednici, ki jo vzdržuje njihovo društvo. Tak skupni pohod smo načrtovali že leta 2014, a nam ga je takrat preprečilo dolgotrajno deževje, z orkanskim vetrom, ki je zaradi podrtega drevja povzročilo zaprtje dostopov na Medvednico.

Tokrat je bilo čisto drugače. Zjutraj smo se z našimi prijatelji srečali na glavnem železniškem kolodvoru v Zagrebu, od koder smo se, med ogledom znamenitosti milijonske hrvaške prestolnice, odpeljali na okoli 1000 metrov visok hrbet Medvednice, ki se razteza od Podsuseda na jugozahodu do Zeline na severovzhodu.

V prijetnem sončnem vremenu smo pri zapuščenem Domu železničarjev pričeli naš krajši pohod. Najprej smo se odpravili mimo Činovničke livade do Sljemenske kapelice, ki stoji na nadmorski višini 975 m. Ustavili smo se za žigosanje dnevnikov poti, nato pa nadaljevali proti naslednji kontrolni točki v Planinskem domu na Puntijarki, 1002 m. Pred domom in v njem je bilo vse polno nedeljskih izletnikov. V nadaljevanju smo sestopili do Planinskega doma Grafičar, 804 m, od koder smo se po okrepčilu odpeljali do nam dobro znanega Planinskega doma na Vugrovcu, ki ga upravlja Planinsko društvo Sljeme. Tam smo prijeten spomladanski izlet zaključili s skupnim kosilom. Predsednika obeh društev Zdenka Gorenc in Žarko Nikšić sta izmenjala pozdrave, nato smo nadaljevali s planinskim druženjem, ki sta ga popestrila kar dva muzikanta – eden v domu in drugi pred njim.

Zgodaj popoldne smo se poslovili s planinsko pesmijo in številnimi pozdravi, z obljubo, da se prihodnje leto ponovno srečamo pri nas.

Stanislav Tomšič