49. srečanje PD PT Slovenije na Vršiču - nedelja, 11. september 2016

Letošnje tradicionalno, že 49. srečanje planincev Pošte in Telekoma Slovenije, je potekalo pri Poštarskem domu na Vršiču. Udeleženci srečanja so do doma lahko prišli po različnih poteh. Nekateri so se odločili za daljšo, drugi za krajšo turo. Najbolj vztrajni so se na pot podali iz Jasne, drugi od Tonkine koče. Nekateri so se odločili tudi za bolj razgledno turo in so se s prelaza Vršič napotili na Slemenovo špico ter nazaj do planinskega doma.

Toda ne glede na to, kje je kdo bil ali je šel kar naravnost do Poštarce, so se udeleženci večinoma zbrali do 13.00 ure in se pred kočo predajali prijetnim sončnim žarkom.

Po slavnostnih nagovorih gostiteljice, predsednice društva PD PT Ljubljana Zdenke Gorenc in drugih slavnostnih govornikov, so bili udeleženci deležni izdatne in okusne pogostitve. Slavnostnemu vzdušju so prispevali tudi vabljeni nastopajoči, moški pevski zbor KUD Pošta Maribor, pod vodstvom Alenke Korpar in Mladinska folklorna skupina Mengeš pod vodstvom Boštjana Sveteta. Ni manjkal niti bogat srečelov. Tisti manj utrujeni ali bolj vesele narave so se lahko zavrteli po taktih dvornega muzikanta Janeza Kogovška, ki člane PD PT Ljubljana redno spremlja na večjih družabnih srečanjih.

Čas v prijetni družbi je prehitro minil. Nekaterim se je tudi mudilo domov tako, da so se prijatelji planinci pričeli prehitro razhajati in poslavljati. Škoda, pa tako lep dan je bil. Najbolj vztrajni so pred odhodom še priskočili na pomoč organizatorju pri pospravljanju miz in klopi. In dan se je počasi pričel nagibati v večer. Blagodejno toploto je počasi pričel spodrivati svež gorski zrak. Tako so se v žarkih poslavljajočega se sonca v dolino odpravili še zadnji udeleženci srečanja.

49. srečanja članic in članov PD PT Celje, PD PT Ljubljana (s Planinskima skupinama PT Nova Gorica in PT Novo mesto), PD PT Maribor in Društva prijateljev Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije, se je udeležilo preko 200 planincev in nastopajočih.

Zapisal: Jožef Tišlarič

Foto: Danilo Cej in Stanislav Tomšič