DOLOMITI, 21.07.-24.07.2016

Izpeljane ture na taboru v Dolomitih -Coritina 2016

Zbrali smo se v Vrtojbi ob 6.00h in od tam smo se odpeljali po AC mimo Portogvara in Beluna, prihod v Cortino v kamp Olimpija ob 9.00h. Sledila namestitev nato takoj na prvo turo.

1. dan: Za izhodiščno točko smo si izbrali Paso Giau 2233m od tam smo se razdelili na dve skupini in odšli  na najstarejšo kočo v Dolomitih  Nuvolav 2553m. Ena skupina po ferati z 10 člani, vodila Ingrid. Druga skupina po krožni lažji poti na vrh k koči Nuvolav in spust do 5 TORRI  in nazaj po krožni JZ na Paso Giau, vodil Ivan Trampuž. Pokončani turi smo se z avtomobili vrnili v kamp ,kjer smo si pripravili prvo skupno večerjo ob kateri smo naredili analizo dneva in nadaljni plan tur za nasledne tri dni. Sledilo je prijetno druženje.

2.dan: Razdelili smo se na dve skupini. Močnejša skupina je odšla z 8 člani na ferato zelo zahtevno na Tofano di Mezzo3244m , kjer jih je čakal vzpon v jeklenicah in  lestvah kar skoraj 7 ur, nato pa spust z gondolo zaradi previdnosti pred poslabšanjem vermena. Vodila sta Ingrid in Igor Golčman. Na lažjo nezahtevno a dolgo turo se je odpravila druga skupina s 7 člani. Pot nas je vodila okrog Tofane Rosse preko koče Giussani. Ture se nam je kar časovno raztegnila na 8ur zaradi vzdrževanja čevljev eni od udeležencev. Vodil  je Ivan Trampuž

3.dan: Smo se spet razdelili na dve skupini. Ena je odšla na Tofano Rosso 3200m po lažji zahodni smeri, vodil Ivan, Druga skupina je odšla na prelaz La Falcavego, od tam tam pa skozi tunele – kaverne, kjer so si ogledali ostanke 1.svetovne vojne. Na vrh Punta Fiames so prišli v 3h nato pa krožno nazaj na prelaz. Vodila  je Ingrid

4.dan: Sledilo pospravljanje tabora in odhod proti domu, a ne takoj, temveč smo naredili še eno skupno lahko turo iz prelaza Tre Kroči pod Monte Cristalom do jezera in koče Vandeli 1956m ter spust v dolino do restavrana Albergo . Vse skupaj 4,5ure lahke hoje. Po končani turi še analiza vseh pohodov, skupno kosilo ob reki . Bilo je enkratno in nepozabno, še bomo ponovili.

Besedilo: Ivan Trampuž

Fotografije: Miran Krpan