SNEŽNO VODNIŠKO IZPOPOLNJEVANJE VRŠIČ, 17.02.-18.02.2017

Vodniško izpopolnjevanje D Vršič 17.02.-18.02.2017

Na letošnjem licenčnem vodniškem izpopolnjevanju za zimske razmere se nas je na Vršiču v Erjavčevi koči zbralo kar osem vodnikov s PD PT Ljubljana. Od tega smo bili štirje s PS Nova Gorica. V petek popoldan smo pričeli teoretičnim delom izobraževanja. Vodja tečaja je bil Boris Madon. Teme so bile:

Načrtovanje in izvedba poti v snežnih razmerah

Sidrišča in vrvne ograje v snegu

Mobilni telefon v gorah

Preprečevanje podhladitev, oskrba omrzlin

V sobotnem jutru, ki nas je pozdravilo z novo zapadlim snegom smo se razdelili v skupine in se z vso zimsko opremo odpravili iz Erjavčeve koče po začrtani poti, ki smo jo pretekli dan pripravili in izračunali. Naša skupina se je odpravila po azimutu in gazila po novo zapadlem snegu do lovske koče pod Vršičem, kar je nekaterim pobralo kar precej moči. Ostale skupine so bile pametnejše in so odšle raje po cesti. Nad lovsko kočo smo pričeli s praktičnim delom izdelave sidrišč. Ko smo opravili to nalogo smo se opremljeni za zahtevne zimske vzpone (pas, čelada, dereze, cepin) odpravili ob vrvni ograji do vrha Vršiča. Vrh nas je pozdravil z lepimi razgledi po okoliških hribih in osvežili še orientacijo po videnih vrhovih. Pogled nam je segel vse do Krna na severu pa do visokogorja v Avstriji. Sestopili smo do Poštarske koče in se vrnili po cesti nazaj do Erjavčeve koče, kjer smo naredili analizo izpeljane poti. Pred zaključkom smo imeli še predavanje iz prve pomoči. Pred povratkom proti domu smo se pozdravili še z udeleženci izpopolnjevanja, ki so ga imeli v soboto in nedeljo.

Pridobili smo spet nekaj novega znanja, nekatere stvari pa smo si osvežili, V prijetni družbi inštruktorjev in udeležencev je tečaj kar prehitro minil. K dobremu vzdušju pa je veliko pripomoglo tudi lepo zimsko vreme s spomladanskimi temperaturami.

Besedilo: Darinka Gaberščik

Fotografije: Zdenka Mihelič, Aleš koršič, Darinka Gaberščik