ZADNJIŠKI OZEBNIK 2084 m, 08.02.2017

Vožnja do Trente (parkirišče pred trgovino 630m).

Po makadamski cesti zasnežena in poledenela do odcepa, kjer si Aleksander nadene smuči ostali pa krplje in že se začne krpljanje po mulatjeri mimo zadnje hiške in v serpentinah ob potoku Beladovec in strmi vzpon do začetka Trebiškega dola in že smo pri lovski koči, kjer je daljši postanek.

Nadaljujemo do sedla Čez dol in nato zavijemo v južna pobočja Trentarskega ozebnika, vendar nas ta na sredini pobočja zavrne, saj sneg postane težak in prihajamo do trav, kar obeta veliko možnost za plazove. Na višini 1850m se odločimo za sestop in Aleksander odsmuča, ostali pa se po smeri prihoda tudi vračamo na sedlo.

Zopet varna točka in čas za malico ter odločitev da se spustimo v dolino Zadnjice in tako opravimo krožno pot okoli našega hriba.

Zanimivo da najboljši pogoji za hojo so z sedla po zasneženem melišču v Zadnjico. Tu izberemo malo znano levo pot, ki nas vodi do zadnji hiše v dolini Zadnjici, kjer šele stopimo na makadamsko cesto, ki je pa od tu splužena in zato tudi poledenela. Aleksander je opravil celo krožno turo na smučeh razen dveh odsekov (prvi je bil zadnjih 20 metrov, kjer smo obrnili in drugi pa most čez Krajcarco v vasi).

Vreme je bilo čudovito, če odštejemo globok sneg od višino 1200 metrov.

Besedilo: Stanislav Jablanšček

Fotografije: Ingrid Peršolja