63. občni zbor PD PT Ljubljana - sobota, 4. marec 2017

Leto je naokrog in ponovno je bil čas za organizacijo občnega zbora PD PT Ljubljana. Tokrat že 63. po vrsti. Da pa bi dan popestrili in vsem udeležencem zbora ponudili kar največ, je bila sprejeta odločitev o tem, da se organizira pohod in možnost neposrednega prihoda na mesto srečanja.

Pohodniki smo se dobili na običajnem izhodišču. V poznih jutranjih urah smo se odpeljali proti vasi Gabrje, kjer je bilo izhodišče tokratnega pohoda. Med potjo smo se ustavili v »Kramarjevem hramu«, kjer nas je prijazno osebje postreglo s kavo in sveže pečnim jabolčnim zavitkom. Kako lepo je dišalo po sveže pečenem »štrudlu«! Toda čas nas je priganjal in po kratkem postanku smo ponovno bili na avtobusu, ki nas je zapeljal do izhodišča v vasi Gabrje.

Strma klančina je bila kar zoprna za začetek hoje. Ubrali smo počasen tempo in med klepetom smo dokaj hitro prišli do najvišje točke našega tokratnega izleta. In tudi naš vodnik je poskrbel za popestritev – med postanki je posredoval praktične in koristne informacije o učinkovitejši uporabi mobitela v hribih. Z udeleženci izleta je delil uporabne nasvete, še zlasti v primeru uporabe mobitela na mestih, kjer je pokritost s signalom slabša in o možnostih varčevanja z baterijo pri uporabi sodobnejših modelov.

Po kratkem počitku na najvišji točki in lepem razgledu na Sv. Katarino na sosednjem hribu, smo se usmerili proti Toškemu čelu. Naš senior in izkušen pohodnik Maks, se je ponudil, da nas popelje izven splošno poznanih poti proti Toškemu čelu. Med potjo je povedal tudi za nekaj dobrih gobarskih mest in tudi o tem, kako so domačinu, ki je predolgo odlašal z odvozom debel, pomagali neznanci. Seveda brez privoljenje lastnika podrtih dreves, ki je bil tako oškodovan za kar nekaj denarja.

Pohod skozi gozd je bil prijeten. Tla so bila mehka in so omogočala lahkoten korak. Med postanki je vodnik povedal nekaj tudi o »gliničanu«. To je apnenec, ki so ga poimenovali po bližnjem potoku. Gliničana so kopali že v času Emone. Rimljani so ga uporabljali kot gradbeni material. In seveda, tudi kasneje je bil gliničan uporabljen pri zaključnih delih na številnih zgradbah v Ljubljani in okolici. Med drugim so tudi nosilni stebri srednjega mostu znamenitega kompleksa treh mostov - Tromostovja v Ljubljani iz gliničana.

Kmalu so pohodniki bili na široki makadamski cesti, ki je mimo Toškega čela vodila v smeri proti Podutiku. Gozd je čedalje bolj prehajal v travnik. Korak je bil
daljši in hitrejši in kmalu smo bili pri prvih hišah v Podutiku. Še nekaj korakov do cilja, do Turistične kmetije Tome. Veliko število članov društva je bilo tam zbranih in so nestrpno pričakovali pohodnike. Hiter pozdrav s prijatelji in nekaj minut za nujne opravke do uradnega začetka občnega zbora. Delovno predsedstvo je komaj čakalo, da prične z delom. Uradni del je potekal tekoče in brez zapletov. Izvoljen je bil nov Upravni odbor društva. Prisotni člani so potrdili predloge Kadrovske komisije, ki so sledili ideji, da se UO osveži z novimi obrazi in pomladi z mlajšimi člani.

Uradnemu delu je sledilo slastno kosilo in druženje ob glasbi tandema, ki nas je s prijetno plesno glasbo spremljal vse do 18.00 ure. Sicer je res, da so številni po kosilu odšli domov ali po opravkih, toda veliko nas je ostalo in se zabavalo ter se sicer veselilo ponovnega srečanja in priložnosti za druženje.

Zapisal:  Jožef Tišlarič

Foto:      Danilo Cej