RODNE, OREHOVŠKA GRAPA, 19.03.2017

V še malo hladnem nedeljskem jutru se nas je majhna skupina z vseh vetrov zbrala na Reki pri okrepčevalnici Pri lipah in se družno odpravili do sv. Kacijana nad Reko. Cerkev se prvič omenja že leta 1596 in so jo pred kratkim temeljito prenovili. Tu smo si privoščili krajši oddih in se razgledali proti sv. Ivanu na robu Šebreljske planote. Le tega smo obiskali v preteklem letu, ko smo šli tudi k Divjim babam. Tokrat pa nas je pot vodila naprej proti planoti Rodne, ki je malo nižje ležeča domačija skrbno obdeluje in kosi, da se ne zarase. Pot nas je vodila po prostranih travnikih, ki so bili še v zimskem spanju. Malo pod vrhom pa so nas pozdravile mogočne zaplate spomladanskega resja in čmrlov, ki so sladkali v spomladanski paši. Vrh nam je ponudil sicer malo zamegljene a kljub temu lepe razglede na Peči nad Baško grapo, Porezen, ki je s Cerkljanske strani nekaj posebnega in se razteza naprej v Cimprovko, Kopo in Črni vrh. Na južni strani pa smo s pogledom na Šebrelje obujali spomine na jesensko potepanje po Šebreljah. Ogledali smo si še jamo, ki izhaja iz vojnih časov, sedaj pa služi kot zavetje oz. bivak. Z vrha smo sestopili proti lovski koči na Nemcih od tam pa po stari povezovalni poti do Orehka in cerkve sv. Ubalda iz leta 1793, ki jo trenutno obnavljajo. Tu smo imeli kot na dlani vasico Jesenica, pa Dolenje in Gorenje Ravne z raztresenimi domačijami. Od cerkve smo sestopali po stezah, ki so včasih bile do Orehovške grape, ki pa je vse prej kot grapa. Podobna je široki dolini, posejani s posameznimi kmetijami, po dolini pa teče hudourniški potoček Jesenica. Po 4km asfalta smo zašpičili klobaso in zaključili naše potepanje po malo manj znanih poteh nazaj na Reki, kjer smo zjutraj pričeli s hojo.

Besedilo: Darinka Gaberščik

Fotografije: Darinka Gaberščik in Ermin Oblak