PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Okno v Prisojniku
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

ŠRILANKA 2017

 

Vrnili smo se z 12-dnevnega planinsko-turističnega potepanja po blagoslovljenem tropskem otoku v Indijskem oceanu - Šrilanki.

Potovanje je potekalo v odlični organizaciji Agencije Oskar Kranj, pod vodstvom Oskarja Savarina osebno.

Poleg mnogih pohodov in sprehodov v čudoviti naravi smo opravili tudi tri vzpone:

26. 3. - Alagalla (1140 m) izhodišče: Pottapitiya, dolžina poti v obe smeri: 7,5 km, višinska razlika: 500 m, zelo strm vzpon skozi tropski gozd in po travnatem pobočju, na koncu zahteven vzpon na granitni vrh.

28.3. - Adamov vrh/Sri Padaya Peak (2243 m) izhodišče: Nallathanniya - Dalhosie, dolžina poti v obe smeri: 12,5 km, višinska razlika: 1050 m, naporen vzpon in sestop po 5800 stopnicah.

30.3. - Mali Adamov vrh/Little Adam´s Peak (1151 m) izhodišče: Ella, dolžina poti v obe smeri: 6 km, višinska razlika: 180 m, lahek vzpon. 

 

Člani Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana smo se prvič v 60-letni zgodovini društva skupaj odpravili v daljne tropske kraje. Za cilj smo si izbrali otoško Šrilanko, ki nam je ponudila veliko novega in nenavadnega.

Iz Ljubljane smo se zjutraj odpeljali do Zagrebškega letališča, od koder smo preko Dohe poleteli proti Kolombu. Po pristanku smo doživeli prvi stik s tropsko deželo in si privoščili plavanje v toplem Indijskem oceanu. Sledila je vožnja proti Anuradhapuri. Popoldne smo se povzpeli na hrib Mihintale, ki velja za zibelko otoškega budizma, saj je prav tu budistični menih Mahinda spreobrnil takratnega kralja Devanampiyo Tisso v budizem. Po napornem dnevu brez spanja smo zvečer popadali v postelje, da bi nadomestili časovno razliko 4,5 ure med Šrilanko in Slovenijo.

Napočil je tretji dan našega potovanja, v katerem smo si ogledali ostanke ene najstarejših civilizacij Jugovzhodne Azije Anuradhapuro, prvo prestolnico sinhalskega cesarstva. V svetem trikotniku smo se sprehodili okoli dagobe (stupe) Ruvanvelisaya, potem pa do najstarejšega dokumentiranega drevesa na svetu – bodhi tree. Obiskali smo največjo "skledo" na svetu, iz granita izklesano korito za riž, s katerim so dnevno nahranili tisoče budističnih menihov. V Habarani smo si privoščili ježo na slonih. Popoldne smo se povzpeli na granitni osamelec Sigiriya, kjer je bila v 5. stoletju nezavzetna trdnjava. Z višine 200 metrov se nam je odpiral veličasten pogled na okolico.

V Dambulli smo obiskali Zlati tempelj, največji jamski budistični tempelj na otoku, s kipi in poslikavami, posvečenimi življenju Bude. Nato smo se ustavili v začimbnem vrtu, kjer smo spoznavali eksotične začimbe in dišave ter njihovo uporabo v ajurvedski medicini.

V tretji otoški prestolnici Kandy, skriti v odmaknjenem višavju smo se sprehodili ob jezeru z otočkom, zvečer pa smo uživali v folklorni predstavi. Obiskali smo slavni tempelj Budinega zoba, v katerem hranijo največjo otoško dragocenost.

Nedeljsko jutro je bilo namenjeno za prvo planinsko turo na lokalni vrh Alagalla (1140 m). Vzpon je bil zelo strm, sprva skozi tropski gozd, nato med visoko travo, na koncu nas je čakalo nekaj plezanja ob vrvi na granitni vrh, s katerega se je odprl pogled na mesto Kandy in okolico.

Naslednje jutro smo obiskali čudovit botanični vrt Peradeniyo, kjer smo občudovali številne eksotične rastline, med katerimi je zanimiv drevored kraljevskih palm in nasad dreves državnikov … Seveda se nismo mogli izogniti obisku čajne plantaže, kjer smo spoznavali postopek pridelave čaja, ki je eden glavnih izvoznih proizvodov Šrilanke. Sledila je vožnja v Kitulgalo, v osrčje tropskega raja, kjer so snemali film Most na reki Kwai.

Zgodaj zjutraj smo se odpravili na botanični sprehod ob reki Kelani, ki je obdana z enkratno tropsko naravo. Še v mraku smo prečkali reko po visečem mostu, na koncu poti smo se vrnili na drugi breg z brodnikom.

Sledila je vožnja v otoško višavje, kjer smo popoldne doživeli višek potovanja - vzpon na Adamov vrh (2243 m). Do vrha nas je ločilo 5.800 stopnic in 1.100 višinskih metrov, prav toliko tudi nazaj. Tu smo lahko začutili vzneseno energijo svetega mesta vseh štirih religij otoka, saj je Adamov vrh sveti kraj vseh štirih ver. Med sestopom smo srečevali številne domačine, ki so se namenili na vrhu pričakati sončni vzhod. Čeprav ni šlo za običajno planinsko turo, je vzpon na vrh za vsakogar pomenil pravo zmago, saj so neskončne stopnice zahtevale močno voljo, ki jo je občasno preizkušala tudi tropska nevihta.   

Naslednji dan je bil namenjen počitku za razbolela meča. Privoščili smo si kratek  sprehod, ob najlepših pogledih na čajne plantaže in na Adamov vrh v ozadju. Vstopili smo v lokalni avtobus in se kar precej kilometrov gnetli med domačini. Sledila je nova menjava prevoza z vkrcanjem na vlak, ki nas je popeljal po čudoviti višinski Šrilanki, ki je polna panoramskih prizorov oziroma bi bila, če ne bi vso dve in pol urno vožnjo lil dež, ki nas je spremljal vse do izstopa v Elli.

Zgodaj zjutraj smo se povzpeli na lokalni Mali Adamov vrh (1151 m), kjer smo pričakali sončni vzhod. Med vožnjo v nižavje smo se ustavili pri Ravaninem slapu, ki je eden najvišjih slapov na otoku. Nadaljevali smo do Tissamaharame, kjer smo se namestili v hotel ob umetnem jezeru. Popoldne smo se s terenskimi vozili odpeljali na safari v narodni park Yala, ki je najbolj poznan živalski rezervat. Tu smo lahko opazovali divje eksotične živali v njihovem naravnem okolju. Videli smo slone, jelene, bivole, krokodile, varane, divje prašiče, množico ptic in celo na drevesu spečega leoparda.

Približal se je konec našega potovanja, ki smo ga zaključili ob južni obali v počitniškem kraju Unawatuna, kjer smo lahko zadnje trenutke uživali v morskih radostih. Zadnje popoldne smo se odpravili na raziskovanje enega najlepših kolonialnih mestec, Galle, kjer smo pričakali sončni zahod. Sledila je vožnja na letališče in povratek domov.

Stanislav Tomšič

 

Na potovanju smo večkrat prepevali popularno pesmico Surangani.

Besede nas je naučil naš lokalni vodič Vadži (Wajira). Glasi pa takole:

 

Surangani, Surangani,

Suranganita malu genawa ...

Malu, malu, malu,

me dan genapu malu,

Suranganita malu genawa ...

 

(v prostem prevodu:

Surangani, Surangani,

prinesel sem ribo za Surangani ...

Ribo, ribo, ribo,

svežo ribo za Surangani ...)

 

Melodija:  https://www.youtube.com/watch?v=4UQsyot7C5I