OBČNI ZBOR LIPA, 26.02.2017

Letošnji 54. občni zbor je potekal v Lipi na Lehtah pri našem članu Božotu in ga je organiziral naš neumorni predsednik Ivan Trampuž. Pred uradnim delom občnega zbora smo imeli še krajši izlet po Krasu do Trstelja. Po jutranji dobrodošlici nas je pot vodila po Kraških gmajnah med vinogradi do kala imenovanega Poganjca, ki so ga pred leti lepo obnovili. Od tu smo se odpravili proti severu mimo starega vojaškega pokopališča iz I. svetovne vojne,kjer so pokopani Madžarski vojaki. Pokopališče leži ob vznožju Sv. Ambroža, kamor smo bili namenjeni po starih vojaških poteh. Med potjo smo si ogledali še obnovljeno pastirsko zavetišče iz kamna, značilno za krške pašnike. Krajši počitek smo naredili ob manjši jami Lunijev hram, ki je v preteklosti zaradi nizkih temperatur v njej služila kot shramba za hrano in vino, ki je malo pod vrhom Sv. Ambroža.

Sv. Ambrož (531 m), poimenovan tudi Tabor, s svojo stožčasto obliko in varno lego na robu planote že od daleč opozarja nase. Na njem srečamo dediščino različnih obdobij od prazgodovine naprej. Vrh obroblja prazgodovinsko gradišče z obsegom več kot šeststo metrov. Večji del je utrjen s kamnitim okopom, na zunanji strani visokim več kot deset metrov, le na jugozahodni strani zaradi skalovitega terena okop ni bil potreben. V notranjosti gradišča, kjer so bila preprosta bivališča, so našli številne drobce prazgodovinske lončenine. Gradišče je bilo tudi v kasnejših obdobjih zatočišče za domačine iz vasi pod njim. Na vrhu je bila tudi cerkvica sv. Ambroža. Ohranjene so le ruševine, še najbolje vzhodni del cerkve, kjer je stal oltar. Gre za romansko cerkev “istrskega tipa”. Poleg cerkve so vidni še ostanki nekdanjega kmečkega dvorca. (vir: www.storija.info/cms/data/pages/files/000016_resource1_orig.pdf)

Tu smo napravili daljši počitek z malico in degustacijo salam, ki so jih prinesli s seboj naši planinci. Veselo razpoloženje ob dobri hrani in pijači nam je še polepšala razpoloženje Ingrid, ko nam je povedala, da se je odločila, da prevzame mandat za predsednika.  Da ne bi zamudili uradnega dela, smo morali kar malo pohiteti še do vrha Trstelja, se v koči na hitro odžejali in se spustili nazaj v Lipo, kjer se je pričel še uradni del občnega zbora. Med povabljenimi gosti sta nas razveseli Jože Mežnar in PD Tolmin in Jožef Tišlarič in našega matičnega društva. Na zboru smo soglasno izvolili novo predsednici Ingrid Peršolja, podpredsednik pa je po novem Ivan Trampuž. Po zaključku uradnega dela smo si še napolnili prazne želodce in se malo poveselili ob harmoniki, ki jo je raztegnil naš član in gostitelj Božo.

Besedilo: Darinka Gaberščik

Fotografije: Ingrid Peršolja, Darinka Gaberščik