MONTE TERZO 2034m, 26.03.2017

Vožnja po avtocesti Solkan-Udine-Paluzza-Cleulis-Coll Alto (1150m), kjer smo poiskali ustrezno parkirno mesto. Glede na videno iz doline, sem predlagal za krožno pot in tako smo si popestrili dan. Po cesti stopimo do kraja Coll Alto, kjer nas označena pot 155 vodi do gruče hišic St. li Frochies. Ko prekrižamo makadamsko cesto, se usmerimo po makadamki v desno in že smo na snegu (nadenemo si gamaše in krplje) in gremo do prve planine C. ra Lavarier. Prvi postanek za pijačo, za nami je že ura in pol hoje ter pogled na sosednje vrhove, ki pa so prekriti z nizko oblačnostjo. Nadaljujemo proti naslednji planini C.ra Chiaula alta, kjer so pa samo ostanki manjšega hleva in ostanki iz 1. svetovne vojne. Glede na dobre snežne razmere se odločimo da gremo po grapi naravnost na sedlo med Monte Terzo in sosednjim vrhom. Mrzlota in malo vetra nas prisilita, da čim hitreje snamemo krplje in gremo proti našemu vrhu. Pred nami so sveže stopinje in na vrhu MONTE TERZA srečamo domačina Elvia, ki je zaslužen za postavitev izvirnega znamenja. Lično oblikovan križ in manjši zvon z vojaško menažko ter v njej shranjeno vpisno knjigo. Seveda ni bil sam, s seboj je prinesel na vrh tudi Čivavo. Beseda da besedo in po lepem pogovoru nas povabi domov na kavo. Nas čaka še obvezna malica in slikanje, vidljivost je na žalost slaba. Sestop poteka do sedla v smeri vzpona nato pa po vzhodni grapi mimo ostankov zgornje planine, kjer snamemo krplje ter tu nas tudi dobi babje pšeno, ki nas spremlja do spodnje obnovljene planine C. ra Monte Tierz bassa še nekaj spusta skozi gozd in že smo na stiku jutranjega križišča (krog je zaključen). Po že znani poti do St. li Frochies in nato na obvezno kavo in ostale dobrote, ki nam jih ponudi Elvio. Hvala ti za vse Elvio in tudi ženi za sladke dobrote, ki smo jih použili. Čas nam v prijetnem druženju hitro mine in že moremo sestopati do avta in nato samo še vožnja proti domu.

Fotografije: Leopold Gorjup in Stanislav Jablanšček