KOLESARJENJE PO LJUBLJANSKEM BARJU, 06.05.2017

Tudi letos som se zbrali na izletu VGN na Ljubljanskem Barju v kar lepem številu prijavljenih 12  članov  a zaradi zdravja  so se nekateri opravičili zato nas je bilo samo 6 članov.

Pot smo začeli v Iškem Vintgarju nadaljevali do vasi Staje, kjer smo si ogledali pomnik Stari Dedec iz rimskih časov. Nadaljevali smo ob reki Iški si ogledali kar nekaj njenih zanimivosti in nastankov njene struge. Po 22 km smo se vzpeli na majhen hrib, kjer je cerkev Svete Ane 337m z krasnimi razgledi na Ljubljansko Barje in okoliške hribe. Potem smo v vasi Jezero ob jezeru imeli pavzo za pijačo in prigrizek ter kratek počitek. Pot nas je vodila ob vznožju Krima po vaseh Tomišljaj in Strahomer v katerih smo si ogledali Barjanske izvire in Strahomerska okna ter polno opazovalnic za ptice. Med potjo smo izvajali tudi čistilno akcijo. Zaključili smo kjer smo začeli po 4,40 urnem  in 49 km kolesarjenju  z lepimi vtisi na Barje in dobro homogeno skupino .

Ker nam je ostalo še nekaj časa smo si za konec ogledali  v LJ. živahen turistični utrip na tržnici in tromostovju ob reki Ljubljanici. Bilo je zares lepo.

Besedilo: Ivan Trampuž

Fotografije: Ingrid Peršolja