PO SLOVENJEGRAŠKI PLANINSKI POTI VI.in VII.ETAPA 29.april 2017

PO SLOVENJEGORIŠKI PLANINSKI POTI

po VI. IN VII. ETAPI - sobota, 29. april 2017

Vsako nalogo, ki se je enkrat lotiš, je potrebno tudi dokončati. Načrtovanega jesenskega izleta po zadnjih dveh etapah Slovenjegoriške planinske poti (ki smo se jo lotili prehoditi v celotnih 93 km že leta 2012) nam leta 2016 ni uspelo izvesti in ker smo vztrajni, smo ga ponovno uvrstili v letošnji spomladanski program. 29. aprila 2017 smo se torej odpravili v SPODNJE PODRAVJE v upanju, da bomo kljub vsem vremenskim ujmam in obilici nedavnega dežja uspeli prehoditi še zadnji dve etapi te prelepe in zanimive planinske poti v upravljanju PD Ptuj.

Naše brežiške planinske prijatelje smo, tako kot na vseh etapah poti, v jutranjih urah pričakali pred železniško postajo Ptuj. Od tu smo se skupno še z vodnikoma PD Ptuj, Viko in Antejem Dabič-Mlinarevič odpeljali do GORIŠNICE, kjer smo leta 2015 zaključili s hojo po IV. in V. etapi. Tu smo si, zaradi novih udeležencev, ponovno ogledali izredno kulturno dediščino, DOMINKOVO DOMAČIJO, ki je danes več kot samo muzej.

S povabilom na svojo nekdanjo domačijo nas je prijetno presenetila Marija Veble, članica PD Brežice, kjer so nam njen brat in njegova družina pripravili pravcato jutranjo gostijo – razne pijače in prigrizke, tako da smo prijetno potešeni lahko nadaljevali pot proti drugim znamenitostim v tej najbogatejši občini na tem področju.

Ustavili smo se še na pokopališču in si ogledali znamenito skulpturo iz 328 starih, zavrženih železnih križev. Štajerski kipar in pesnik Tobias jo je ustvari kot spomenik starim pokopališkim križem in hkrati kot zadnje počivališče tistih, ki želijo anonimnost na onem svetu. V njej je tudi prostor za skupni žarni grob, vse pa je v bližini prelepe cerkve Sv. Marjete, ki stoji na mestu rimskega svetišča in se prvič omenja 1391 leta.

Od tu smo pohiteli s hojo po lokalni cesti proti hidroelektrarni FORMIN, sprva med polji, nato pa ob vznožju nasipa dovodnega kanala hidroelektrarne. Pot od tu nas je vodila po razmočenih kolovozih, ob robovih gozdov in po prelepih gozdovih, med njivami. Krajši počitek smo si privoščili pri lovskem domu Lovske družine sv. Marjeta.

Pred vhodom v obdravski gozd, proti stari strugi Drave, pa nam je poplavljeno območje preprečilo nadaljevati s hojo po markirani trasi. Namesto po poti do dravskega mostu, smo se morali napotili do vasi Stojnci ter se do DOLAN, do KT 11, odpeljati z našim voznikom, saj smo kar precej zamujali s časom, predvidenim za malico v gostišču. Po njej se je skoraj večina udeležencev izleta povzpela še do gradu BORL, lociranim na mogočni skali nad Dravo.

Z Dolan smo se odpeljali do Občine Markovci, kjer nas je sprejel dolgoletni občinski funkcionar, gospod Franc KEKEC, nas seznanil z zanimivimi dejstvi o tem področju ter nas popeljal do podstrešnih prostorov, kjer smo si ogledali čudovite muzejske eksponate vseh mogočih kurentovih mask in oblačil ter okraskov. Sledila je hoja do gostišča »Polaska« v Novi vasi pri Markovcih, kjer smo dobili žig zadnje 12 KT in si privoščili gibanico, specialiteto območja.

Dežne kaplje so nas prisilile k odhodu iz teh prelepih in zanimivih krajev. V Ptuju smo se poslovili od naših brežiških prijateljev in se odpravili proti krajem, od koder smo prišli. Kar nekaj udeležencev je ponosno oddalo PD Ptuj dnevnike, opremljene z vsemi žigi kontrolnih točk po celotni Slovenjegoriški planinski poti.

Tekst: Ruža TEKAVEC

Foto:Jože Gradišar