60 let PD PT Maribor 11.6.2017

50. srečanje PD PT Slovenije na Poštarskem domu pod Plešivcem (nedelja, 11. junij 2017)
Jutro se je pričelo prešerno. Toplo sonce, nasmejani obrazi, pričakovanje snidenja s starimi prijatelji. 50. srečanje PD Pošte in Telekoma Slovenije pri Poštarskem domu pod Plešivcem, ni bilo kar tako. In še  60. obletnica PD PT Maribor. Več kot dovolj razlogov, da se slavnostno obeleži ta dan.
Med potjo proti Slovenj Gradcu smo se ustavili še v Domžalah, kjer so se nam pridružili še trije člani. Tako nas je bilo na avtobusu 39  na Plešivcu pa se nam je pridružilo še šest članov iz PS Novo Mesto. Poleg gostiteljev so nas na domu pričakali tudi planinci, ki so se do doma povzpeli v organizaciji Društva prijateljev Poti kurirjev in vezistov NOV.
Slavnostni otvoritvi in nagovoru predsednika PD PT Maribor, Vladimirja Zemljiča, so sledili pozdravi predsednice in predsednikov ali predstavnikov na srečanju sodelujočih društev in planinskih skupin.
Zbrane je nagovoril tudi planinec, ki je sodeloval pri gradnji Poštarskega doma na Plešivcu, Franc Pačnik iz Lovrenca na Pohorju. Kljub visoki starosti je med govorom strumno stal za mikrofonom in z jasnim ter odločnim glasom pripovedoval o dogodkih, ki so pripeljali do gradnje doma. Slavnostni nagovor je zaključil s tradicionalnim planinskim pozdravom. Poslušalci smo ga nagradili z aplavzom, ki je odražal spoštovanje do njegovih dosežkov med planinci, še zlasti rdeči niti njegovega nagovora – planinstvo je potrebno še naprej graditi in spodbujati mlade, da vstopijo v naše vrste ter nadaljujejo s tradicijo druženja in organiziranimi obiski gora. Izpostavil je, da v zadnjem času splošno uveljavljeno in poveličevano individualno obiskovanja gora se v nobenem primeru ne more primerjati z dobro organiziranimi in izvedenimi skupinskimi obiski.
V začetku so pevci zapeli nekaj pesmi, sledila je prekrasna igrica osnovnošolcev in nastop glasbenikov – Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, pod vodstvom dirigenta Ervina Hartmana. Orkester je mednarodno priznan in je tudi že igral na Rdečem trgu v Moskvi.
Formalnemu delu je sledilo druženje ob okusnem golažu ter plesu po taktih »Dua Estrada«. Plesišče je bilo polno razigranih planink, planincev med njimi je bilo le za vzorec. Presenetljivo kako malo moških je bilo tokrat zainteresiranih, da se zavrtijo na plesišču.
Čas je hitro tekel in ura odhoda se je hitro bližala. Po okusnem golažu in prijetni zabavi je bil spomin na čakanje na bon za hrano in na nadvse uporabno darilo gostitelja – bidon, deloma pozabljen. Da je vsak bidon še bolj privlačen za oko, je dodan napis »60 LET PD PT MARIBOR 11.6.2017«. Lepo, ni kaj!
Ob 16.30 uri smo se odpravili proti avtobusu in po nekaj minutah hoje bili vsi vkrcani in pripravljeni na odhod. Sonce je bilo še visoko, ko smo drveli proti Ljubljani. Škoda, da smo tako hitro morali na pot. Dan je bil prežet s pozitivno energijo in bi se lahko še nekaj časa družili s prijatelji. Tudi naša škotska članica je bila zadovoljna. Prijetno je bila presenečena nad tem, da je med njeno rodno Škotsko in Slovenijo toliko podobnosti – veliko zelenih površin, dobrovoljni in prisrčni ljudje, ki se znajo iskreno poveseliti in uživati v lepotah narave in življenja.
V Ljubljani, 13. 6. 2017
Zapisal:  Jožef Tišlarič Fotografije: Danilo Cej