PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Do izvira Pake (1412m) in Volovice (1453m) 30. julij 2017

Do izvira reke PAKE (1412 m) in VOLOVICE (1453 m) 30. JULIJA 2017 se je 19 članov našega PD odločilo prehoditi področje mislinjskega zahodnega dela POHORJA in sicer proti izviru reke PAKE (1412 m) in proti vrhu VOLOVICE (1453 m). Za to odločitev v neverjetnih vremenskih razmerah (4 vročinski val visokih temperaturah in nevihtah!), je bilo treba spremeniti vsebino prvotnega razpisa izleta, saj razpisana trasa z višinsko razliko vzpona več kot 800 m ni prišla v poštev.
Na pot proti Koroški smo se odpravili zgodaj zjutraj. Kratek počitek smo si za jutranje napitke in zajtrk nekaterih privoščili šele v Srednjem Doliču, v gostišču Repolusk, kjer so se nam pridružili vestni člani planinske sekcije Dolič iz PD Velenje. To so bili skrbnik poti g. Vlado KRAJCER, njegova žena Darinka ter markacist Silvo DIVJAK, s katerimi sem teden dni poprej prehodila celotno traso in so jo navedeni vso pot, za naš predvideni izlet, skrbno urejali (odstranjevali vejevje, kosili visoko travo, obnavljali markacije,  idr.).
Posebej veseli smo bili srečanja s predsednikom PD Dravograd, Marjanom EPŠKOM. Iz Srednjega Doliča smo so odpeljali do pohorske domačije Ramšakovih v zaselek Paka, od koder smo se, že nekaj pred 9 uro, v dveh skupinah odpravili proti izviru Pake. Skupino 3 udeležencev je skrbnik poti odpeljal z osebnim avtomobilom do višine trase, s katere so zmogli prehoditi pot do izvira Pake in celo do Volovice in z nje. Večina ostalih, ki jo je vodila ga. Darinka KRAJCER pa je prehodila traso od domačije Ramšakovih vse do Volovice.
Kar strm vzpon je potekal ob strugi in čez strugo reke Pake, tako da je bilo dovolj možnosti za ohladitev v mrzli vodi in odstranitev znoja z obrazov. Dobro nam je storil tudi veter med mogočnimi pohorskimi smrekami, ki nas je sicer  strašil z nevihto. Ta dan namreč nevihta ni prizanesla nekaterim krajem, mimo katerih smo mi potovali. Z našega cilja, kjer mo se poglobili  v zapisano o reki Paki, smo vsi sestopili (ena skupina mimo veličastnega spomenika padlim partizanom slavne 14. divizije) do domačije Ramšakovih, kjer smo se temeljito odžejali, pokramljali s prijaznimi domačini in se odpeljali v dolino, v gostišče, ki nam je pripravilo skromno malico (pohorski lonec) in razne  napitke.
Tu se nam je pridruižila predsednica Planinske sekcije Dolič, PD Velenje, ga. Silva ZUPANC, ki nam je podarila lepe zgibanke o tematski poti in z nami nadaljevala pot do HUDE LUKNJE, od koder bodo dokončali trasiranje poti kot je opisana v zgibanki. Hudo jamo in njene znamenitosti sta nam, brez plačila vstopnine, razkazala člana Jamarskega društva iz Velenja. Tu smo se poslovili od planinskih prijateljev iz  Doliča s predlogom, da se ponovno srečamo na kateri od poti na njihovem območju.
 
Tekst: Ruža TEKAVEC Fotografije: Darinka KRAJCER  in Boris LAZAR