TRŽAŠKI KRAS, SESLJAN, 10.09.2017

Italija, Tržaški Kras: Štivan, Ribiško naselje, Devin, Rilkejeva pot, Portopiccolo, Sesljan

Ob 9:30 smo se dobili na MPP Vrtojba in preverili ali imamo vsi: rezervno obleko, primerno obutev, pelerine in dežnike. Z 2 avti smo se odpeljali do Štivana. Drugi avto smo peljali v Sesljan, tako da skrajšamo pot nazaj.  Kot vodnica pripravnica je bil to moj prvi izlet. Po poti sem članom povedala nekaj zanimivosti v zvezi z obiskanimi kraji. S hojo smo pričeli v Štivanu ob izvirih reke Timave. Zaradi močnega naliva smo pol ure vedrili v cerkvi Sv. Ivana, nato prečili reko in krenili proti Ribiškem naselju. Tu smo se v mini muzeju pozanimali o možnosti obiska jame s svetiščem Mitre (jama je zaprta in obisk je možen z lokalnim vodnikom). Pot smo še vedno v dežju in vetru nadaljevali proti Devinu, mimo paleontološkega najdišča najbolje ohranjenega italijanskega dinozavra. V Devinu nas je pot peljala mimo vhoda v Devinski grad, nato pa smo krenili po Rilkejevi poti. Kljub slabemu vremenu so bil razgledi veličastni.

V Sesljanu smo se po stopnicah spustili v Sesljanski zaliv, kjer smo v Kopališču pomalicali in popili kavo. Ob obali smo nadaljevali pot proti novemu turističnemu naselju Portopiccolo, ki je bilo zgrajeno na območju opuščenega kamnoloma. Tu smo se po glavni ulici med ogledovanjem lično urejenih hišic povzpeli do vhoda v naselje in se vrnili po glavni cesti v Sesljan do parkirišča Ob 16. smo se odpeljali v Vrtojbo.

Kljub (napovedanemu) slabemu vremenu smo v odlični družbi preživeli nepozabno deževno nedeljo.

Besedilo in fotografije: Karmen Pahor