PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

STOGI, OGRADI 2087m, 01.10.2017

Julijske Alpe: Krsteniški Stog 1877m, Jezerski Stog 2040m, Adam in Eva 2019, 012m, Prevalski Stog 2075m, Ogradi 2087m

Ob 5:30 smo se dobili na Vogrskem pod mostom in preverili ali imamo vso potrebno opremo. Razporedili smo se po avtih in se odpeljali do Planine Blato, kjer smo ob 7:40 pričeli s hojo do planine Krstenica. Poiskali smo lovsko stezo, ki pelje po vzhodnem pobočju našega prvega cilja, Krsteniškega ali Malega Stoga. Zaradi goste megle smo imeli težave z orientacijo, vendar smo se s pomočjo GPS naprave pravilno orientirali in se povzpeli na sedlo, od koder smo po rušnatem ozkem grebenu dosegli vrh. Po sestopu smo krenili desno na markirano pot in se povzpeli na vrh Jezerskega Stoga. Od tu nas je pot vodila navzdol in po travnatem pobočju zopet navzgor do sosednjih vrhov Adama in Eve. Zopet smo se spustili in povzpeli še na Prevalski Stog, kamor smo prispeli natanko ob 12. uri. Tu smo si poiskali zavetje v kotanjah na zahodnem pobočju in si privoščili zasluženo malico.

Po kratkem počitku smo se znova spustili, tokrat na Lazovski preval, od koder poteka markirana steza na Ograde. Z nekaj vzponi in spusti po slikoviti potki smo dosegli naš zadnji, šesti vrh, Ogradi. Po lepi in udobno puščajoči se stezi smo pot nadaljevali proti izhodišču – Planini Blato. Nameravali smo se spustiti po stezi Bušnica, ki bi nas po krajši poti pripeljala nazaj na izhodišče, vendar se je izkazala za prestrmo, primerno edinole za vzpon. Tako smo pot po markirani stezi nadaljevali, dokler se pod Planino Krstenica nismo priključili stezi našega izhodišča.

Ob 16:30 smo prispeli na parkirišče in se odpeljali domov.

Pot je bila dolga, naporna in ponekod je bilo potrebno na izpostavljenih mestih malce poplezati. Vreme, kljub jutranjim nizkim temperaturam in megli, ne bi moglo biti boljše. Sama pot pa zaradi prelestnih razgledov na sosednje gore: Debeli Vrh, Škednjovec, Mišeljski Konec, Mišelj Vrh, Tosc,  niti za trenutek ni enolična ali dolgočasna.

Besedilo: Ingrid Peršolja

Fotografije: Miran Krpan