Od Gabra do Vrhtrebnjega19.10.2017

OD GABRA DO VRHTREBNJEGA

Seniorji Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana smo v četrtek 19. oktobra 2017 prehodili pot, ki poteka od Gabra do vrh Trebnjega. Zbrali smo se na glavni avtobusni postaji v Ljubljani ob 7. uri in na povabilo voznika Mateja vstopili v avtobus LPP.

Vodnik Stanko je udeležence izleta pozdravil v imenu društva in napovedal lep sočen dan z razgledi Dolenjske pokrajine ter na pomembne zanimivosti, ki jih bomo na pohodu spoznali.

Avtocesto smo zapustili na izvozu Bič. V Gabru so nas že čakali udeleženci izleta z naše planinske skupine Novo mesto. Pohod smo pričeli na Medvedjeku pri spominskem obeležju iz vojne za Slovenijo. Poklonili smo se žrtvam, ogledali spomenik in muzejski tank, Danilo pa je napravil skupinsko fotografijo udeležencev za arhiv društva.

Hodili smo po travniških stezah, gozdnih kolovozih in mimo vasice Korenitka prispeli v Malo vas. V Mali vasi smo si ogledali mali dvorec, kjer se je rodil Friderik Baraga (1797 – 1868), misijonar med Indijanci. Iz Male vasi smo pohod nadaljevali čez vas Lužo do vasi Grmada, kjer je bil rojen naš zagovornik osamosvojitve Slovenije nadškof in metropolit Alojzij Šuštar. Po ogledu rojstne hiše smo pohod nadaljevali proti vasi Vrhtrebnje in se nad vasjo ustavili pri 15 vzporedniku, s katerega je čudovit razgled na Primskovo, Kum, Kamniško Savinjske Alpe, Julijce z Triglavom.

Vrhovi Kamniških, Savinjskih Alp, Julijci z Triglavom so že imeli snežno pokrivalo.

Zapustili smo vas Vrhtrebnje in spomeniško obeležje ter se povzpeli na sam vrh Trebnjega, kjer smo se vpisali v knjigo prisotnosti in odtisnili žig vrha (581m) v svoj dnevnik.

Vrh je obraščen z gozdom in z njega ni nobenega razgleda. Pot smo nadaljevali mimo planinskega doma in se po strmi stezi previdno spuščali proti še vedno najmlajšemu mestu v Sloveniji - Trebnjemu.

Srečno smo prispeli do našega avtobusa, ki nas je popeljal do Hotela Galaksija, kjer so nas lepo in dobro postregli.

Po okrepčilu smo se poslovili od naših planinskih kolegov iz planinske skupine Novo mesto. V Ljubljano smo se po Dolenjski avtocesti z avtobusom vrnili dobre volje.

Stanko in Danilo sta v avtobusu podala poročilo o prehojeni poti.

Zapisal: Stanko Jaki

Foto : Danilo Cej