ZAKLJUČNI IZLET VITOVLJE, SEKULAK 888m, 10.12.2017

Ob   dogovorjenem času smo se srečali pred pošto v Novi Gorici (vseh nas je bilo   9), se razporedili v štiri avtomobile in eno vozilo zapeljali v Šmihel,   ostali pa smo šli v Vitovlje na prireditveni prostor.  Pot smo pričeli vsi skupaj in se po stezi   mimo Vitovskega jezera odpravili do cerkve Sv Marije na 604 m visokem   osamelcu nad Vitovljami. Tu smo se malce pogreli, saj se je izza oblakov   prikazalo sonce, žal zadnje tistega dne. Po posvetu smo se razdelili v   skupini, hitrejša in številčnejša je pohitela proti Sekulaku, se po robu   Trnovske planote obrnila do Skoznega in navzdol do Šmihela, skupinica treh pa   je je krenila od Vitovske cerkve do Sv. Lucije, kjer je kapelica, kamor se   zatekajo po pomoč vsi, ki imajo težave z vidom, nato pa zavila navzdol proti   Šmihelu. Po poti smo nabirali mah, si ogledovali zapuščene hiše, in ob 12.   prispeli do Cerkvice Sv Mihaela. Imeli smo srečo, saj je bil v cerkvi zvonar,   ki nam je z veseljem razkazal notranjost, ki se kiti s freskami iz davnega   leta 1200. Freske so potrebne obnove, pričeli so s sanacijo vlažnih zidov,   tako da se cerkvici obetajo boljši časi.

Ob   13.30 smo se s preostalimi udeleženci srečali na Turistični kmetiji Vrban, ob   14. so se nam pridružili še »ta hitri« in skupaj smo sedli za mizo, pokosili,   nazdravili, razdelili koledarje, zbornike, pecivo (odlično!). Članica Jožica Nemec   je prejela priznanje ob jubileju in Marina Pirš zahvalo. Prijeten izlet in odlično druženje

Besedilo in fotografije: Karmen Pahor