64.občni zbor PD PT Ljubljana

64. občni zbor PD PT Ljubljana (10. marec 2018)

Visoka številka občnega zbora in dokaj spodbudna vremenska napoved, da je privabila kar lepo število udeležencev, članov PD PT Ljubljana, da so se udeležili planinskega izleta v okolici Ljubljane. Pohod smo, po jutranji kavi, pričeli kar na Koseški tržnici. Tik za ograjo zahodne obvoznice smo se po rahlo zasneženem makadamu napotili proti Griču. Med potjo je naš dolgoletni član Jože Ficko predlagal, da bi malo spremenili predvideno smer izleta. Ponudil se je, da nam bo razkazal kočo, ki si jo je zgradil iz slame in obdelal z blatom. Sicer je zgradbo zamislil kot čebelnjak, toda načrti so se spremenili in namesto čebelnjaka nenavadna zgradba služi drugim namenom.

Z veseljem smo prisluhnili predlogu in zvedavo zavili s prvotno načrtovane smeri. Ob ograji, za katero stoji Jožetova nenavadna mojstrovina, nas je čakalo presenečenje: njegov oče nas je pričakal s polno mizo domačih izdelkov in seveda, praktično nihče ni mogel mimo njega, ne da bi ga prepričal, da poskusi kakšno malenkost. Za tem smo se razdelili v manjše skupine in si ločeno ogledali notranjost nenavadne zgradbe. Nikoli si ne bi mislili, da je bil za gradnjo uporabljen tako preprost in priročen material. Hiška na pogled namreč ne odstopa od podobnih zgradb primerljive velikosti.

Po ogledu smo pot nadaljevali na kmetijo njegovih staršev. Na stari hiši je bila hišna številka z oznako kraja Podutik. Jože je pojasnil, da je hišna številka zelo stara in da je nekoč dejansko bila označena s takšno oznako. Po novem hiše na tej lokaciji spadajo pod Grič. In poleg stare hiše se je bohotila velika novogradnja, iz katere je, prav ob našem prihodu, stopil njegov brat. Povabil nas je v notranjost in pojasnil, da je objekt zamišljen kot prostor za piknike in srečanja zaprtih družb. Nadalje je povedal, da je v podaljšku dvorišča tudi prostor za piknike na prostem. Tam smo videli tudi številna igrala za otroke. Mogoče, bi lahko kakšnega od naslednjih občnih zborov imeli kar »Na kmetiji Pr' Lukš«.

Pot smo nadaljevali po rahli strmini in kmalu smo bili pri lovski koči na Klobuku. Postanek za osvežitev in malico iz nahrbtnika je hitro minil. Vreme nam je bilo naklonjeno in smo po mehkem, ponekod tudi razmočenem snegu, veselo nadaljevali proti Podutiku. Skupina se je dokaj hitro premikala in kmalu smo bili pri kamnolomu. Še nekaj vijuganja po bližnjem travniku in že smo bili na cilju našega pohoda. Pri Tometovih smo bili kar precej hitro. Toda ta pravi čas, da se je pripeljal tudi naš glasbenik Janez Kogovšek. Nekateri udeleženci pohoda smo priskočili na pomoč pri pripravi prostora, drugi so se predali klepetu in druženju.

Zaradi bolezni na občnem zboru ni bilo našega dolgoletnega predsednika delovnega predsedstva, Stanka Dolenca. Vodenje zbora je bilo tako zaupano Jožetu Rožunu in sopredsedujočima Ivi Debenec in Nadi Zidar. Zapisničarka je zopet bila Slavica Kranjc. Seja, ki je imela res veliko točk dnevnega reda, je bila speljana brez zapletov. Prisotne so nagovorili predsednica Zdenka Gorenc, predsednica MDO PD Lj., Marinka Koželj Stepic in številni vabljeni gostje. Udeleženci zbora so sprejeli manjše spremembe v Pravilih društva in potrdili so predlagane načrte za leto 2018.

Formalnemu delu je sledilo prijetno druženje ob dobri hrani, živi glasbi in plesu. Žal se je druščina začela zelo hitro razhajati, kot da bi se jim kam mudilo. Nekatere tudi bogat srečelov ni prepričal, da bi ostali z nami in vsaj enkrat na leto poklepetali tudi s člani društva, ki jih redko vidimo.

V Ljubljani, 20. 3. 2018

Zapisal: Jožef Tišlarič