PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Krajinski park Šturmovica in Ptujsklo jezero,25 marec 2018

PO POTEH OKROG PTUJSKEGA JEZERA IN KRAJINSKEGA PARKA ŠTURMOVCE

 

 

25. marec 2018 je bil zelo nenavaden dan v tem letu. Ponoči oz. zgodaj zjutraj se je spremenil čas, bila je cvetna nedelja in materinski dan. Kljub vsemu se je izleta na zgoraj navedeno območje udeležilo 26 članov našega PD, ki jim je mar zdravje in rekreacija. Na zgodnji čas odhoda posebnega avtobusa ni zamudil nihče.

V Ptuju nas je pred Grand hotelom Primus prijazno sprejela naša dolgoletna planinska prijateljica Vika Dabič, VPZS PD Ptuj. Bila je naprošena za posebni ogled trase, saj nam je letošnji mesec marec nemalokrat zagodel s hudim dežjem, sneženjem, kar je zavrlo rast in cvetenje bilk v Krajinskem parku Šturmovce in poplave predelov poti okrog Ptujskega jezera in KP. 5 km pretežno suhe makadamske trase od odcepa nekaj km od Ptuja smo prehodili do ornitološke postaje ob P. jezeru, kjer smo si ogledali vse zapisano na turističnih kartah in v notranjosti postaje o pticah, ki tu in na otokih sredi jezera domujejo in so zaščitene. Zvedeli smo, kar je bilo marsikateremu med nami neznano: da je Ptujsko jezero s 346 ha največje slovensko umetno jezero na Dravi pri Ptuju, da ga domačini štejejo za pravo morje na kopnem in se do njega tudi tako vedejo; da je jezero je nastalo z zajezitvijo Drave pod Ptujem leta 1978. Služi kot akumulacija za hidrocentralo Formin, pa tudi kot rekreacijska površina za veslanje, jadranje, deskanje in ribištvo. Jezero je dolgo 7,3 km, v najširšem delu je široko l,2 km. Nadmorska višina gladine je 218 m, globoko pa je 12 m. V celem letu je tod 20 mio m3 količina vode. Od ornitološke postaje smo do jeza blizu Markovcev, po obrežju in pod njim po travnati poti hodili dobri dve uri, Po ogledu zanimivega jezu, od koder voda odteka po kanalu do hidrocentrale Formin, ena pa v strugo Drave in po krajšem postanku za vse, kar je na območju desnega predela jezera bilo zanimivega slišati od naše Vike, smo se odpravili v notranjost KP Šturmovce, tj. v ostanek obrečne pokrajine, ki smo ga lahko ogledovali na desni strani čez umetno strugo potoka Studenčnica ves čas hoje ob jezeru. Ta predel, ki je zavarovano območje, kjer domuje več kot 230 vrst ptic, med njimi zelo ogrožene vrste, ki so vezane na dinamiko rek Drave in Dravinje, smo prehodili v dobri uri, saj so naše zanimanje pritegnile le obsežne trate cvetočih zvončkov, hrup kar velike skupine radovednežev pa je prestrašil ne le ptice, ampak tudi druge živali, tako da je nekaj nas opazilo v daljavi le 3, ne pa črede srn. Izlet smo se odločili zaključiti v občini VIDEM pri Ptuju, ki se razprostira ob reki Dravinji. Tu kar dva PD skrbita za planinske poti, ena je posvečena tudi pesniku F. Forstneriču Po skoraj 4 urah hoje se nam je prilegel daljši počitek v zelo prijetnem gostišču Pri treh lipah, od koder so nas na zelo zanimivo razstavo raznovrstnih kruhov in drugih velikonočnih dobrot povabile članice Društva kmetic v Vidkov hram.

Zaradi vremena, ki nam ni podarilo niti žarka sonca, ampak le preveč vetra in mraza, smo bili prikrajšani za daljše uživanje v bogastvu rastlinskega in živalskega sveta v Krajinskem parku Šturmovci. Zlasti pa za razglede po številnih gorah, ki so v lepem vremenu vidne s poti. Nedvomno bodo kateri od nas še kdaj odšli v čudovite predele obdravskih logov in si privoščili panoramsko plovbo s turistično ladjo Čigra po Ptujskem jezeru ali sončni zahod, ki je tu nekaj posebnega - zlasti za romantike.

 

Tekst : Ruža TEKAVEC

Foto:Jože GRADIŠAR