Pivška jezera (17.maj 2018)

PIVŠKA JEZERA

Oh ta dež, pa ne tudi danes, ko se planinci odpravljamo na izlet! Z avtobusom se odpeljemo na Notranjsko, v deželo kraških jam, vrtač in mnogoterih jezer, v Krajinski park Pivška presihajoča jezera.

Park je bil ustanovljen leta 2014. Ustavimo se v Slovenski vasi pri Pivki, v EKO muzeju. Tu se srečamo z našo vodnico Evo. Popelje nas po muzeju, kjer si ob slikah in maketah ter njenem pripovedovanju pričaramo skrivnostno igro narave sedemnajstih jezer; zdaj so tu, zdaj jih ni. Jezera poleti skrivnostno izginejo v kraškem podzemlju. Vodnata so od pozne jeseni do zgodnje pomladi. Namesto jezer pa nastanejo čudoviti travniki, s kar 182 vrstami rastlin. Tu so našle svoje domovanje različne živalske vrste od velikih zveri, ptičev in malega rakca škrgonožca, ki živi le še v Petelinjskem jezeru. Po ogledu muzeja se peš odpravimo proti Petelinjskemu jezeru. Jezera so dobila ime po okoliških vaseh. Med potjo opazujemo cvetoče travnike, na katerih se pase govedo in drobnica. Delavci parka in domačini si zelo prizadevajo, da s svojim delom in ravnanjem ne bi prizadeli te edinstvene narave.

Za kratek čas dež poneha, celo nekaj sončnih žarkov nas obsije, zato si privoščimo krajši postanek za okrepčilo. Med tem so se dvignile meglice in v daljavi zagledamo Sv. Trojico (1106 m), ki se dviguje nad Pivško dolino. Pot nadaljujemo proti jezeru. Čeprav zopet dežuje, prisluhnemo razlagi vodnice Eve. Na poti proti Palčjemu jezeru, hodimo med pašniki, kjer nas radovedno opazujejo konji. Po ogledu največjega med pivškimi presihajočimi jezeri, prispemo v vas Palčje, kjer nas čaka avtobus.

Zaradi slabega vremena ne obiščemo vasi Zagorje, kjer izvira Pivka – reka sedmih imen. Izvira pod Snežnikom, z imenom Trebuhovica, vsakokrat, ko ponikne in pride zopet na plano, dobi novo ime. Zadnje je Ljubljanica, ki pride na površje v Močilniku. Iz vasi Zagorje se lahko odpravimo na grad Kalc. Žal je od njega ostal le še stolp. Tu je domoval Miroslav Vilhar, narodnjak, pesnik, skladatelj, ravno letos mineva 200 let od njegovega rojstva. Napisal je več pesmi. Zelo znani sta »Zagorski zvonovi« in »Lipa zelenela je«. Te kraje smo pred leti že obiskali.

Zapeljali smo se do gostišča, kjer se nam je topla jota prav prilegla. Tu smo se poslovili od vodnice Eve, verjamem, da je njeno vodenje, znanje in pripovedovanje, marsikoga navdušilo. Še enkrat hvala in bravo!

Prijetno utrujeni, z mislijo, da smo zopet spoznali košček naše lepe domovine se vračamo domov. Ampak, Martina Krpan pa nismo srečali, verjetno je bil zadržan na Dunaju.

Lep pozdrav.

Slavka Lazar