PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Grad Žovnek-koča na Čreti(875)m-Vransko 27. maj 2018

Grad Žovnek – koča na Čreti - Vransko (27. maj 2018)
Izlet, bogat v različnih pogledih, je bil izpeljan v sončnem toda z vlago močno nasičenem dnevu. Praktično cel teden se je napovedovalo slabo vreme. Dež in nevihte so bile tako rekoč na vseh straneh, ki so napovedovale vreme za okolico Braslovč in Vranskega. Toda slabe napovedi niso odvrnile 16 planink in planincev, ki so se podali na pot.
Po jutranji kavi v Domžalah, so udeleženci pot nadaljevali do izhodišča. Po nenačrtovanem avtobusno – turističnem ogledu Braslovč, smo le našli pravo in za avtobus dovolj široko pot skozi vas, do našega izhodišča. Planinci smo se hitro izkrcali in nadaljevali proti gradu Žovnek. Voznik se je nato sam namučil z obračanjem avtobusa, ki je vozilo na ozki poti obrnil po velikih težavah.
Po kratkem in strmem vzponu smo kmalu bili na gradu Žovnek. Pričakal nas je sam Kralj. G. Franc Kralj, ki je izjemen poznavalec zgodovine gradu in okolice. G. Kralj si je vzel čas in nam veliko povedal o nastanku samega mesta Braslovč in gradu z bližnjimi obrambnimi položaji. Nato nas je popeljal v notranjost in nadaljeval z zanimivim pripovedovanjem. Za nekatere je bilo zanimivo, za druge manj.
Pot smo po slabi uri spoznavanja zgodovine nadaljevali polni energije. Pripomb in nasvetov, kako bi morali to in on, je bilo za ladijski kontejner. Soparno vreme, polna luna in še kaj, se je še kako poznalo tudi na razpoloženju udeležencev.
Pohod do koče na Čreti je bil naporen v več pogledih – tako zaradi visoke vlage v zraku kot tudi vročine in še česa. Na koči nas je pričakala prijazna najemnica koče, ga. Helena in njeno osebje. Kuharica je skuhala okusen golaž s tremi vrstami mesa in za sladico postregla z dvovrstnim zavitkom – »štrudlom« z jabolki in skuto. Eni so bili zadovoljni, drugi pač ne. Tako pač je. In v zraku je že bila nova neučakanost. Nekajkrat je zagrmelo, kar nas je spodbudilo, da smo se podvizali proti Vranskemu. Z veliko sreče smo v Vransko prispeli tik pred debelimi kapljami dežja. V času kratkega naliv smo vedrili v enem izmed lokalov.
Pot do Ljubljane je minila hitro. Prijazni voznik je udeležence z avtobusa peljal do postajališč v skladu z njihovimi željami. In tako je bila še ena uspešna planinska akcija za nami.
Več o gradu Žovnek poglejte v oddaji Akcent, RTV4 SLO: https://4d.rtvslo.si/arhiv/akcent/174540413. Za ogled oddaje boste potrebovali tudi registracijo na povezavi: https://www.rtvslo.si/registracija. Potrebujete le e-naslov. Določite uporabniško ime in geslo.
V Ljubljani, 1. 6. 2018
Zapisal: Jožef Tišlarič Fotografije: Danilo Cej