Živi muzej krasa pri Sežani 19.julij 2018

ŽIVI MUZEJ KRASA
Oh, kako lepo poletno jutro, letos jih je tako malo… Planinci seniorji se odpravljamo na potep po Krasu, natančneje v Živi muzej Krasa. Jutranjo kavico si privoščimo na počivališču Lom. Pot nadaljujemo do Lokev, tu nas čaka današnji vodnik, gospod Ludvik Husu, velik poznavalec krasa. Z njim se odpeljemo do Lipice. V Lipici se nahaja znana kobilarna, katero je leta 1580 s pripadajočimi zemljišči kupil nadvojvoda Karel. Od takrat pa do današnjih dni v njej vzrejajo konje lipicance. Pričnemo s hojo. Krožna pot poteka na stičišču med Sežano, Lipico in slovensko italijansko mejo. Tu se srečamo s čudovito naravo in njenimi stvaritvami skozi stoletja. Apnenčasta tla, burja, dež in vpliv Mediterana so omogočila nastanek kamnitega gozda, ogromnih gob, z malo domišljije pa tudi zmaja in drugih živali. S pomočjo človeka pa so nastali suhi zidovi, pastirske hiške in kali za napajanje živine. Prijetno pa je bilo postati pod Napoleonovim hrastom, saj je sonce kar močno grelo. Naše potepanje po kraških gmajnah se je zaključilo. Z avtobusom se odpeljemo do Lokev. V prijetni senci starih kostanjev, v gostišču Gomboc si privoščimo okrepčilo. Preživeli smo lep dan. Morda se še kdaj vrnemo, saj je kras vedno lep, še posebno jeseni, ko zažari ruj.
Slavka Lazar Medvode, julij 201

Foto;Danilo Cej