Obruč(1376)m,Štulac(1212)m,13 september 2018 ,Hrvaška Istra

O B R U Č I N Š T U L A C - H R V A Š K A I S T R A

V četrtek 13. septembra 2018 smo se seniorji Planinskega društva Pošte in Telekom Ljubljana povzpeli na planinska vrhova Obruč in Štulac v Hrvaški Istri.

Na izlet smo se odpeljali z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa v zgodnih jutranjih urah. Zadnji udeleženci so v avtobus vstopili na Tržaški cesti. Avtocesto smo zapustili v Postojni in se usmerili po cesti proti Ilirski Bistrici. Vožnjo smo nadaljevali do mejnega prehoda Rupa in naprej v smeri Studeno. V naselju sta nas čakala Jadranka in Željko, ki sta nas vodila na Obruč in Štulac po Klanjski planinski poti. V naselju Studena, občina Klana, ki spada v Primorsko- Goransko županijo, začnemo naš planinski pohod. V bifeju smo odtisnili žig Klanjske poti. Z avtobusom smo vožnjo nadaljevali po gozdni makadamski cesti še nekaj kilometrov. Na robu gozda zapustimo avtobus in v leseni omarici nas je čakal žig, ki ga odtisnemo v dnevnik poti.

Pohodniki smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina 12 planincev se je povzpela na vrh Obruča 1376 m, druga skupina prav tako 12 planincev se je povzpela na vrh Štulac 1212 m. V obeh skupinah so vsi planinci osvojili vrhova in se varno vrnili na izhodišče k avtobusu.

Sledilo je fotografiranje, zlasti gasilski posnetek, ki je sestavni del tega opisa.

V vasi Studeno smo se poslovili in zahvalili za vodenje obema lokalnima vodnikoma, Jadranki in Željku.

Vračali smo se po isti poti na mejni prehod Rupa. Na meji nas je policistka vprašala, če smo vsi planinci in dvignila mejno rampo.

Merilec podatkov Danilo je v avtobusu poročal, da je prva skupina hodila 4 ure in premagala višinsko razliko 365 m, druga skupina pa 3.20 ure in premagala višinsko razliko 298 m. Prehojenih poti je bilo 8 km in 500 m.

V Ilirski Bistrici v gostišču Danilo smo zaključili naš pohod z okrepčilom in druženjem.

Zapisal : Stanko Jaki

Foto: Danilo Cej