CRETA DI TIMAU 2217m, 14.10.2018 - PS PT Nova Gorica

Iz Vrtojbe smo se odpeljali proti Tolmeču in naprej proti Avstriji (Plockenpass). Ustavili smo se v vasi Timau, kjer smo pustili en avto, z dvemi nadaljevali  vožnjo še kaka 2 km do parkirišča. Tu se na desni začne steza z oznako 402a. Po gozdu smo prispeli do prelepe planine Palgrande di Sopra, nato pa po odprtem svetu do prostranega mejnega prevala Paso di Pal Grande (1760 m). Na desni se dviga odsekana stena Crete di Timau. Po strmem pobočju smo se povzpeli do škrbine pod vrhom Cima Avostanis, kjer smo pogledali na vzhod – pod nami je bilo jezerce Lago Avostanis in slikovita planina Casera Pramosio Alta. Od tu smo prečili proti jugu  na naslednjo škrbino, nato pa po lažjem skalovju na vrh. Sledila je malica in razgledovanje. Vračali smo se v dveh skupinah – eni so krenili proti zahodu po strmi nemarkirani stezi navzdol do poti, ki pelje z Gamspitza, drugi pa smo se obrnili proti vzhodu in se spustili do jezerca Avostanis in do planine Casera  Pramosio Alta. Mimo koče in parkirišča smo po makadamski poti hodili par sto metrov, nato pa našli pot 401 (Sentiero dei Pastori), ki nas je skozi gozd, poln  starih bukev, v strmem spustu pripeljala v Timau, kjer nas je že čakala hitrejša skupina.

Pohvale gredo najmlajši, in nikakor ne najpočasnejši, komaj devetletni udeleženki Dani, ki je hodila celih 8 ur! Čestitke!

Besedilo Karmen Pahor

Fotografije: Damjana Vatovec