PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Steklasova pohodna pot 15. november 2018

S E N I O R J I P O S T E K L A S O V I P O H O D N I P O T I

 

Kot običajno smo se v četrtek 15. novembra 2018 zbrali na glavni avtobusni postaji v Ljubljani. Vodnik Stanko je ugotovil prisotnost udeležencev in že smo zapustili avtobusno postajo.

Voznik Jure je avtobus usmeril po običajni poti proti Rakovniku, kjer so vstopili še zadnji udeleženci izleta. Na Rudniku smo se zapeljali na avtocesto in jo zapustili pri izvozu Trebnje zahod. Mesto Trebnje smo po obvoznici obvozili in se usmerili na cesto za Mirensko dolino. V središču naselja Mirna smo s težavo zapeljali po zgodovinsko starem mostu, mimo znane tovarne Dane proti Slovenski vasi, ter proti vasi Brinje, kjer smo se usmerili na cesto za Veselo goro. Na Veseli gori pri gradu smo zapustili avtobus. Pohodniki so ob skrinjici odtisnili prvi žig poti. Pogled usmerimo še na stari mogočni grad, katerega lastnik je bil grof Barbo. Pohiteli smo na ogled cerkve. Tu nas je že čakal domačin Peter, ki nam je povedal značilnosti in zgodovino cerkve in vasi Vesela gora. Cerkev je posvečena sv. Frančišku Ksaveriiu.

Pohod smo nadaljevali proti vasi Ravnik. Nad vasjo smo se ustavili in pogled usmerili na grad Škrljevo. O zgodovini gradu sta spregovorila Stanko in Franc, domačina, oba iz vasi Brinje. Grad Škrljevo iz leta 1015 je zgodovinsko dokazana posest Kneginje Eme iz rodu dinastije Breško-Seliških. Žal je grad v zelo slabem stanju.

Mi smo hiteli skozi vas Ravnik, po gozdni poti oziroma stezici skozi zaselek Ostrež in se pričeli vzpenjati po cesti na vinorodno področje Aplenika. Nato smo se spustili do pravljične Koromandije, od kjer smo se vzpeli na Okrog. Na Okrogu ob Gotski cerkvi sv. Barbare smo odtisnili drugi žig poti. Od tukaj se nudijo čudoviti pogledi na Mirensko dolino, znane izletniške točke: Debenec, Triglav, Snežnik, Trdinov vrh.

Z Okroga smo se spustili skozi gozd do vinorodnega okoliša Zadraga, od tu pa v dolino. Prečkali smo reko Bistrico, ter pri izletniški kmetiji Možina odtisnili tretji žig poti. Nato smo se po gozdni poti pričeli vzpenjati na Hom ter na najvišjo točko poti - Nebesa (602 m). Pri domu Kmečkega turizma odtisnemo četrti žig. Iz Nebes imamo čudovit pogled na prehojeno pot na Veselo goro, Aplenik, Okrog, cerkev sv. Barbare, ter na Gorjance, Trdinov vrh, Kočevsko hribovje, Snežnik, zlasti pa Mirensko dolino, Šentrupert, Škrljevo, Križev pot, Mokronog in kaznilnico Dob.

Veselo razpoloženi in dobre volje smo se iz Nebes odpeljali v Trebnje in se ustavili v Galaksiji, kjer smo se okrepčali z dobrotami.

 

Zapisal: Stanko Jaki

Foto: Danilo Cej