Prednovoletno srečanje članic in članov PD PT Ljubljana (1. december 2018)

Prednovoletno srečanje 2018 (sobota; 01. 12. 2018)

Za letošnji prednovoletni izlet društva smo tokrat za izhodišče izbrali Vinje pri Moravčah, za cilj pa Gradiško jezero. Na običajnem zbornem mestu nas je čakal avtobus, ki ga je vozil mlad voznik Martin. Hitro smo pospravili opremo v prtljažnik in se po Zaloški cesti odpeljali do obvoznice ter naprej v Domžale. Jutranjo kavo smo si privoščili v lokalih, kjer smo že večkrat imeli postanke. Klepet, kava in nato nadaljevanje poti proti izhodišču. Avtobus je kmalu zapustil regionalno cesto in se po ozki poti skozi gozd pričel previdno, toda spretno vpenjati proti izhodišču v središču vasi Negastrn. Po prihodu v vas je vozniku ob pomoči nekaj planincev, uspelo varno obrniti vozilo, da se je lahko vrnil nazaj proti Lukovici.

Skupina planincev je pot nadaljevala peš skozi vas. Zaspana in valovita pokrajina se je lepo odpirala in tudi pogled na kamniško-savinjsko pogorje je bil čedalje lepši. Pot smo nadaljevali skozi gozd v smeri proti cerkvi Sv. Mohorja. Pot je bila kot preproga, le da je preproga bila iz suhega listja.

Kmalu smo bili pri cerkvi Sv. Mohorja, ki nam jo je prijazna soseda odklenila, da smo si lahko ogledali notranjost. Nekaj dni pred našim obiskom je v cerkvi potekala poroka in je okrasitev še vedno bila na mestu. Pravo presenečenje se je pokazalo v prizidku, kjer je bil za nizkim prehodom skrit božji grob v naravni velikosti. Med našimi planinskimi potepanji smo videli marsikatero zanimivost, toda le redki med nami so videli kaj podobnega. Tudi sam oltar je bil drugačen. Na sredini je bil simbol božjega očesa. Tudi tega se ne da videti v vsaki cerkvi.

Po kratkem postanku za topel čaj in okrepčilo iz nahrbtnika, smo pot nadaljevali skozi gozd. Ubrali smo jo kar tako počez, izven uhojene planinske poti. Spust je zaradi podrtih dreves in na posameznih odsekih razmočene podlage zahteval več pozornosti kot sicer. Kmalu smo prišli na široko makadamsko pot, ki nas je odpeljala v smeri Gradiškega jezera.

Pot okoli jezera je hitro minila. Sproščeno vzdušje je dopolnilo še za ta letni čas dokaj toplo sonce. Kar tako mimogrede smo prispeli do makadamskega parkirnega prostora, kjer nas je čakal avtobus. Zapeljali smo se do gostilne Furman in tam nadaljevali z druženjem.

Naš gostitelj nam je pripravil velik prostor s kaminom. Kmalu za nami je prispel tudi nam dobro znani glasbenik in animator, Janez Kogovšek. Ob njegovih šalah smo se lahko pošteno nasmejali. Seveda pa ni govoril le šale, tudi dobro glasbo je igral in veliko planink ter malo manj planincev, se je zavrtelo na plesišču.

Hrana v Furmanu je bila odlična. Postrežba je bila urna in tako smo, kar tako mimogrede, bili pri sladici ter kavi. Janez nam je za na pot privoščil še nekaj prijetne glasbene spremljave in to je bilo to. Prednovoletno srečanje se je izteklo v izjemno prijetnem vzdušju.

V Ljubljani, 5. 12. 2018

Zapisal: Jožef Tišlarič