ZAKLJUČNI IZLET PO BRIŠKIH GMAJNAH, 10.11.2018 - PS PT Nova Gorica

Naš zaključni izlet je bil „požegnan“ že v Solkanu, ko smo se dobili ob 8 uri. Kljub napovedi, da bo rahel dež šele popoldan, nas je že orosilo. Vendar, ker se nam je Trampuž, ki vedno prinese lepo vreme, pridružil na Doborem, smo ostali vsi optimisti. In ne neupravičeno. Cel dan se je vreme „držalo“.

V Dobrovem nas je na gradu sprejel kustos Saksida Herko in nam razkazal grad in povedal več zanimih zgodb o nastanku današnje zbirke na gradu ter o stalni Mušičevi razstavi.

Megleno vreme nas je nato spremljalo med vinogradi in nasadi sadja po Briških gmajnah. Beseda je med udeleženci tekla, saj pot ni bila zahtevna. Nenapovedano smo se še nekateri ustavili v zasebni kleti in okušali domača vina, ob poti pa poskušali domače dobrote (šalam, panceta, otehovc,medica..) naših udeležencev.

Hojo smo zaključili v prečudovitem Šmartnem, ker je bil na ta dan oranizirana pokušina njihovih vin. Šamrtno je res lepo urejena vasica, obnovljena v briškem stilu. Vredna je ogleda in poglejte si fotografije naših udeležencev. Tam sta nas presenetila Alenka in Božidar, ki sta nas v poplni akustiki cerkve popeljala v harmoniji glasov  v usklajen spev Bogu in ljudem.

Doživetji na tej poti je bilo res veliko. Zaključek pa smo imeli na predlog našega člana Petra „Pri žvižgalu“, kjer nas je dohitela skupina, ki je prišla v Brda čez Sabotin. Druženje nam je popestril Davorin, ki nam je zaigral kar tri poskočne na orglice. In vmes  nam je Alenka povedala v poeziji Toneta Pavčka resnice o vinu. Saj je bilo Martinovo. Pred kosilom smo si lahko ogledali še nekaj fotografij planinskega cvetja in doživetji, ki je nastajal med našimi vzponi v gorah. Saj mso planinci. Domača hrana in dobro vince našega gostitelja, so nas vse spravile v dobro razpoloženje, ker je dopolnila še glasba in ples.

Besedilo Ingrid Peršolja

Fotografije: Tamara Puc