Iz Strunjana v Piran in Portorož 13.december 2018

Iz Strunjana v Piran in Portorož

Četrtek, 13. december 2018

Razgibani košček slovenske obale in istrskega zaledja ponuja veliko priložnosti za pohode. Lani smo se sprehodili od Belvederja nad Izolo po Krožni učni poti »Strunjan v podobah morja«, marca letos pa smo se podali iz Strunjana čez hrib Lucan v Portorož. Na zadnjem letošnjem seniorskem izletu smo prehodili še odsek od Strunjana do Pirana in Portoroža ter tako, v prazničnem prednovoletnem vzdušju, sklenili naš krog.

S skoraj polnim avtobusom članic in članov Seniorskega odseka smo se iz Ljubljane odpeljali do Strunjana, od koder smo se ob strunjanskih solinah, mimo turističnega naselja Salinera, najprej po cesti, nato pa po gozdni stezi povzpeli do naselja Pacug. Sledil je krajši sestop v Fieso z značilnima jezercema, od koder se že vidi mogočna piranska stolnica sv. Jurija, do katere smo se sprehodili po poti med visokim klifom in morjem.

Po cerkvenem muzeju in sami cerkvi nas je prijazno popeljala gospa Rebeka, ki nam je povedala veliko zanimivosti o gradnji in obnovi cerkve – ravno letos je bil obnovljen tudi kip arhangela Mihaela, ki stoji na cerkvenem zvoniku in z obračanjem po vetru napoveduje Pirančanom vreme – pa tudi o življenju v samem mestu Piran v njegovi bogati zgodovini. Po ogledu smo sestopili na Tartinijev trg ter si privoščili počitek za osvežitev in ogled Pirana.

Prvotni namen, da se ob obali sprehodimo mimo Bernardina vse do Portoroža, nam je preprečilo poslabšanje vremena, saj je ravno v tem času začelo deževati, zato smo priklicali naš avtobus, s katerim smo se iz Pirana odpeljali do Portoroža. Tu smo izstopili in nadaljevali hojo mimo Avditorija skozi osvetljeni 550-metrski predor Valeta, ki nas je v dobre pol ure privedla nazaj v Strunjan. Tu nas je čakal avtobus in nas odpeljal v koprsko Pivnico Emonec na zasluženo kosilo.

Na koncu našega izleta smo si privoščili še večerni krožni avtobusni ogled koprske novoletne Čudolandije. Med povratkom v Ljubljano nas je na avtocesti pozdravljalo vse močnejše sneženje.

Na tem izletu je dvainštirideset udeležencev med tri in pol urno hojo prehodilo slabih 10 kilometrov ter premagalo 150 metrov vzpona in prav toliko sestopa.

Besedilo: Stanislav Tomšič

Fotografije: Danilo Cej