PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Po Machovi učni poti 9.februar 2019 PD.PT.LJUBLJANA

Machova pot (seniorski izlet dne 9. 2. 2019)

Prijav za tokratni izlet je bilo tako malo, da sva s kolegico Martino iz pisarne PD PT Ljubljana že razmišljala, da ne naročiva avtobusa in celo odpovemo izlet. Toda v roku pol ure se je vse spremenilo. Število prijavljenih se je nenadoma tako povečalo, da ni bilo več sporno ali bomo izlet izpeljali ali ne. Kot običajno smo na pot krenili s postajališča 29 in se po Zaloški cesti zapeljali do obvoznice ter dalje na avtocesto do Novega Mesta.

Potovanje je ob klepetu hitro minilo in smo že bili v Velikem Slatniku, kjer je znanstvenik, fizik in filozof Ernst Mach, na družinskem posestvu med počitnicami ter delom na prostem pogosto načrtoval. Mach je zasnoval prvo uporabo bliskovitega fotografiranja nadzvočnih izstrelkov, ki jo je zanj izpeljal Korošec Peter Salcher. Odkril je valovno čelo, ki nastopi pri gibanju teles z nadzvočno hitrostjo, po njem pa se imenuje Machovo število, ki ga najpogosteje uporabljamo za opisovanje hitrosti letal (1 Mach je hitrost zvoka). Tako blizu in tako malo poznano!

Lokalna planinka, članica PS Novo Mesto nas je pričakala na dvorišču Amigo bara. Na dvorišču so za ogrado bili občudovanja vredni konji, pod streho dve kočiji in druga jahalna oprema. Toda časa za občudovanje teh plemenitih živali in konjske opreme ter vprege je bilo malo. Anica nas je vabila v lokal na kavo. Po hitro popiti kavi smo krenili na pot. Na številnih točkah, dobro označene poti nam je razlagala o raziskavah povezanih z metuljem azijskega porekla, svilnatim prelcem jamamajem. Jamamaje je v te kraje pripeljal Johann Mach, oče Erneta Macha, ki je bil v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja.

Urejena pohodna pot ob kateri so številne table, ki opozarjajo na znamenitosti ob slatenskem potoku na njegove meandre ter druge znamenitosti kot je skalni čuvar in miru, je lepo speljana skozi in ob gozdu ter njivah in pašnikih. Enostavno je premalo prostora na eni strani lista, da bi jih vse povzemal in opisoval. Obiščite pot in se sami prepričajte! Toda mogoče ne boste imeli srečo, kot smo jo mi imeli. Aničin soprog Jože nas je na polovici poti presenetil s stojnico, na kateri je bilo od prigrizka do tople osvežitve. Tudi razkužilo, preventivno seveda, se je našlo. Po kratkem postanku in ogledu jasli, ki so še bilo postavljene iz prelepih umetelno izrezljanih lesenih figur v naravni velikosti, smo se napotili do mesta, kjer je nekoč stala domačija družine Mach. Ustavili smo se še pri cerkvi Žalostne mater božje ob kateri je lično urjen grob Ernsta Macha. Anica je na obeh mestih znova povedal številne zanimivosti iz življenja članov in članic družine Mach.

Pot smo nadaljevali mimo začaranega oreha in dalje skozi barvit gozd, kjer nas je ponovno presenetil škrat. Po trkanju na bližnjo skalo se je nepričakovano pokazalo presenečenje. Tisti, ki smo bili tam vemo kakšno. Drugi pa kar ugibajte. ;-)

Čas nas je priganjal in kmalu smo se morali vrniti na izhodišče, kjer nas je čakal avtobus. Zapeljali smo se do gostilne Pugled, kjer nas je pričakalo obilno kosilo. Tudi za meso neješče in druge se je našlo nekaj. In tako je bil za nami en vsebinsko zelo bogat izlet, izpeljan v čudovitem vremenu in krasnim zaključkom.

V Ljubljani, 10. 02. 2019

Zapisal: Jožef Tišlarič

Fotografije: Danilo Cej